Naša zelena zgodba

Dobrodošli v Štanjelu, v destinaciji Kras in Brkini. Želimo si, da bi si obisk zapomnili po prijetnih stvareh, lepih doživetjih in dobrem počutju.

Destinacija Kras in Brkini je okolju prijazna destinacija in stopa po poti trajnostnega razvoja, kar dokazuje tudi z vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma in leta 2021 pridobljenim zlatim znakom Slovenia Green Gold.

V želji po še večjemu prispevku in ozaveščanju glede okoljske tematike je Grad Štanjel v letu 2022  pridobil okoljski znak »GREEN KEY/ ZELENI KLJUČ«, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, in pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, gostom pa zagotavlja, da z izbiro takšnih obratov neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Kot nosilci tega znaka, vzdržujemo visoke okoljske standarde, kar dokazujemo s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov.

S pridobitvijo znaka smo dobili priznanje za ODLIČNOST NA PODROČJU OKOLJSKE ODGOVORNOSTI IN TRAJNOSTNEGA DELOVANJA in izjavljamo, da se nenehno trudimo:

  • ravnati okolju prijazno,
  • osveščati svoje prijatelje, sorodnike, obiskovalce in
  • največ upoštevati nasvete in rešitve za odgovorno ravnanje z naravnimi viri ter učinkovito ravnanje z energijo.

Grad Štanjel – Certifikat Zeleni ključ 2022 (.pdf)

Naša različna prizadevanja za okolje in trajnost so temeljni stebri našega poslovanja in prizadevamo si ustvariti družbene in okoljske koristi za okolico. Zato smo sprejeli sledeča načela:

Prizadevali si bomo za zmanjševanje negativnega vpliva naše dejavnosti na okolje. To bomo dosegali z varčevanjem pri energiji in vodi ter zmanjševanjem nastankov odpadkov.

Vsako leto si bomo zastavili nove okoljske cilje in vseskozi spremljali našo uspešnost vpeljave trajnostnih ukrepov.

Veliko pozornosti bomo namenili izobraževanju in usposabljanju osebja o okoljskih in trajnostnih prizadevanjih. Želimo, da so naši zaposleni predani zeleni politiki in se zavedajo prednosti le tega, saj bodo le tako resnično izvajali podana priporočila in tudi samoiniciativno iskali rešitve za bolj trajnostno delovanje.

Svoje znanje in predanost trajnostnem delovanju bomo predajali vam, gostom. Na različne načine vas bomo spodbujali k aktivnem sodelovanju pri okoljskih prizadevanjih.

Pri nakupu surovin in ostalih proizvodov bomo dajali prednost organskim in lokalnim izdelkom.

Zavezali se bomo k aktivnem povezovanju z lokalnim okoljem. Od pridobivanja čim več surovin in proizvodov od lokalnih pridelovalcev, do promocije lokalne kulinarike, kulture in naravnih danosti.

Vodo si privoščimo za pitje, a smo pozorni na porabo.

Ponosni smo, da vas gostimo v okolju, kjer je voda pitna! V Sloveniji pijemo izjemno čisto in kakovostno vodo! Le natočite si jo, in na zdravje!

Količino vode, ki priteče iz pipe uravnavajmo glede na dejanske potrebe.

Vestno zapirajmo pipo takrat, ko vode neposredno ne potrebujemo.

Vestno ločujemo odpadke.

Odpadke vselej odlagamo v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali v odtoke. Tako odvrženi odpadki onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode.

Zmanjšujemo uporabo plastike.

Plastika predstavlja veliko grožnjo – tako okolju kot človeku samemu. Potrudimo se izogniti uporabi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Skrbno ugašamo luči.

Uporabljamo varčne/led sijalke. Najbolj varčna je ugasnjena sijalka, zato luči ugašajmo povsod, kjer jih ne potrebujemo.

Zmanjšujemo ogljični odtis.

Vrata in okna zapiramo. Tako v poletnem času preprečujemo segrevanje prostorov, zato dodatno ohlajevanje ni potrebno. S tem učinkovito zmanjšujemo ogljični odtis.

Uživamo v lokalnem bogastvu naravne in kulturne dediščine.

Naravna in kulturna dediščina sta v našem okolju izjemni – obiščite, spoznajte; doživite in okusite ju! Informacije o znamenitostih, doživetjih, gastronomiji in običajih lahko dobite na naši spletni strani in v Centru za obiskovalce Grad Štanjel.

Okolico raziskujemo z okolju prijaznimi vrstami mobilnosti.

Naši kraji so idealni za kolesarstvo in pohodništvo. Vsak izlet/ogled, ki ga opravite s kolesom ali peš, namesto z avtomobilom, je okolju prijazno dejanje. Ste kdaj pomislili na to, kako zelo drugače spoznamo kraj, če ga obiščemo peš ali na kolesu? Od blizu ga namreč resnično začutimo, vonjamo, slišimo. Odpremo se prebivalcem in z njimi lažje vzpostavimo stike. Le tako lahko zares razumemo kraje in ljudi, ki jih obiščemo.

Več informacij o možnostih izposoje koles ter o kolesarskih in pohodniških poteh lahko dobite na spletni strani ter v info točki na gradu.

Pomagajte nam pri ohranjanju planeta

Zgodbo in delovanje Gradu Štanjel kot tudi Štanjela kot celote sooblikujete tudi vi, naši dragi gostje. In le z vašo pomočjo bomo lahko dosegli zastavljene cilje in bili uspešni pri varovanju okolja.

Hvala, ker nam pomagate ohranjati najdragocenejše vire Zemlje!

Green Key

Več o Zelenem ključu

Štanjel skriva nešteto posebnih zgodb, ki obogatijo doživetje tega edinstvenega srednjeveškega naselja. Spoznaj, kdo je bil Maks Fabiani in kaj je ustvarjal, zakaj na vratih hiš visijo venčki in še marsikaj več.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje