Posebne zgodbe

Rodbina Kobencl (Cobenzl)

Ena najpomembnejših grofovskih rodbin, ki je v Štanjelu pustila neizbrisen pečat, je družina Kobencl.

Družina Kobencl je bila ena najuglednejših plemiških rodbin na območju Goriške grofije v novem veku. Izhajala naj bi iz Koroške, kjer so bili prvič omenjeni menda že v 13. stoletju.

Rodbina, ki se je že v 16. stoletju močno zasidrala na Kranjskem, je poleg Štanjela imela v posestvi številna gospostva v sedanji Vipavski dolini, goriškem in italijanskem Krasu, Notranjskem ter v današnji Furlaniji Julijski Krajini. Usodo Štanjela je krojila vse do leta 1810, ko je brez naslednikov umrl zadnji moški predstavnik rodbine Janez Filip grof Kobencl. 

Plemiška rodbina Kobencl je Štanjel dobila v fevd od Habsburžanov leta 1508. Kot prvi štanjelski Kobenzl se omenja Krištof Kobenzl, ki je kot oskrbnik in poveljnik v prvem letu avstrijsko-beneške vojne (1508-1516) pred Benečani neuspešno branil Štanjel. Avstrijska oblast se je v Štanjel vrnila že prihodnje leto (1509). 

Po beneški vojni so začeli Štanjel načrtno utrjevati, predvsem zaradi njegovega obrambnega pomena ob novi zahodni meji Habsburške monarhije. V vojni je bil stolpasti dvor na vrhu Turna požgan in razdejan, vendar ga kljub temu po koncu vojne niso obnovili, temveč so njegovo kamenje uporabili za popravilo poškodovanega in slabo zavarovanega tabora. V 16. in 17. stoletju so Gledanico uporabljali kot kamnolom. Nov dvor, z osrednjo upravno funkcijo posestva, je bil takrat zgrajen na skrajnem severozahodnem delu vasi ob gospodarskem predgradju nekdanjega stolpastega dvora. V prvi polovici 16. stoletja je bilo zgrajeno novo zunanje obzidje, ki je koncentrično zaobjelo približno štirikrat večjo površino kot staro obzidje iz zadnje tretjine 15. stoletja. Po letnicah na ohranjenih spominskih ploščah sklepamo, da so Cobenzli začeli grad preurejati leta 1583, današnjo baročno-renesančno podobo so mu dali okoli leta 1661, osem let kasneje pa so dvokrilno rezidenco sklenili z zapornim zidom in monumentalnim renesančnim portalom.

Rodbina Kobencl je dala mnogo uglednih in visokih predstavnikov Habsburške monarhije. Ti so opravljali številne pomembne diplomatske službe od 16. do začetka 19. stoletja. Poleg diplomatskih predstavnikov jih srečujemo tudi med najvišjimi predstavniki Habsburžanov; med tržaškimi in goriškimi kapitani, kranjskimi in gradiščanskimi glavarji ter kranjskimi deželnimi vicedomii in mnogimi ostalimi pomembnimi položaji.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje