Kako do nas

Z avtom

Ob vznožju starega naselja Štanjel so urejena parkirišča. V stari del naselja je dostop z avtomobilom dovoljen samo stanovalcem in lastnikom zemljišč ter dostavi.

Parkiranje je omogočeno na dveh makadamskih parkiriščih v središču naselja.

Plačilo parkirnine:

  • parkomat, ki je postavljen ob avtobusnem postajališču na regionalni cesti Sežana – Nova Gorica;
  • aplikacija EasyPark oz. s poslanim sms-om s številko območne kode. Navodila o parkiranju in izvedbi plačila so za obiskovalce Štanjela ustrezno označena na informativnih tablah na parkiriščih oz. ob samem parkomatu. Obratovalni čas parkiranja je vse dni v letu med 8. in 20. uro.

Z vlakom

Železniška postaja Štanjel leži ob progi Sežana – Nova Gorica in je od srednjeveške vasice oddaljena slab kilometer.

Vozni red vlaka lahko preverite na spletni strani Slovenskih železnic: www.potniski.sz.si.

Z avtobusom

Štanjel je z bližnjo okolico in vsemi večjimi kraji v Sloveniji povezan z redno avtobusno linijo. Do Štanjela redno vozijo avtobusi iz smeri Sežana in Nova Gorica.

Vozni red avtobusov lahko preverite na: www.nomago.si/avtobusne-vozovnice

Avtobusna postaja Štanjel se nahaja tik pod srednjeveško vasico.

S KOLOBUSOM

Tudi letošnje poletje bo Kras, Brkine in slovensko Istro povezovala brezplačna linija avtobusnih prevozov za potnike in kolesa.

Vozni red avtobusov lahko preverite tukaj.

Z letalom

Osrednje slovensko letališče Ljubljana je od Štanjela oddaljeno 107 km: www.fraport-slovenija.si.

Z letališča Ljubljana lahko v Štanjel pridete:

Najbližje je tržaško letališče Trst (Ronchi, Italija), ki je od Štanjela oddaljeno le 34 km: www.triesteairport.it.

Z letališča Trst lahko pridete v Štanjel:

Peš ali s kolesom

V Štanjel lahko pridete tudi peš ali s kolesom, če svoje proste dni in počitnice raje preživljate aktivno. Štanjel je stičišče številnih kolesarskih in pohodnih poti, ki prepredajo Kras. Nekaj najbolj priljubljenih vam ponujamo kot namig.

Pohodne poti:

Kolesarske poti:

Če boste v Štanjel prikolesarili, boste morali za čas ogleda srednjeveške vasice svoje kolo pustiti na avtobusni postaji v Štanjelu. Tu bodo brezplačno na voljo tudi električna kolesa, ki jih boste po kolesarskem potepanju lahko pustiti na označenih lokacijah v Komnu, Sežani, Divači ter na Kozini.

Dostop za organizirane skupine

V samem naselju ni prostora za parkiranje ali obračanje avtobusov, zato zanje velja poseben prometni režim. Avtobus ob prihodu v Štanjel potnike izkrca na postajališču ob glavni regionalni cesti, nato nadaljuje pot v smeri Branika oz. Nove Gorice ter po 500 metrih obrne na obračališču na desni strani vozišča. Pot nadaljuje proti Kobjeglavi, kjer je za avtobuse urejeno brezplačno parkirišče ob vaškem kulturnem domu, Kobjeglava št. 75. Od tu se avtobus vrne po skupino, za obračanje pa ob odhodu uporabi makadamsko obračališče pod Štanjelom.

Štanjel skriva nešteto posebnih zgodb, ki obogatijo doživetje tega edinstvenega srednjeveškega naselja. Spoznaj, kdo je bil Maks Fabiani in kaj je ustvarjal, zakaj na vratih hiš visijo venčki in še marsikaj več.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje