Prireditve
Galerija Lojzeta Spacala , 
19. apr - 5. jan 2025, 19.00 - 16.00

Razstava Kras v barvi in verzu

Razstava
Razstava biserov treh tržaških slikarjev: Lojze Spacal, Klavdij Palčič in Franco Vecchiet.

V povsem novi preobleki bodo baročne stene štanjelskega gradu sprejele medse bisere treh tržaških slikarjev, ki so s svojim delom in življenjem sooblikovali ta kraški prostor in vanj vtisnili neizbrisljiv pečat: ko na sliki, grafiki, risbi ali objektu zasijejo imena LOJZE SPACAL, KLAVDIJ PALČIČ IN FRANKO VECCHIET se ti oko napoji z eleganco, premišljenostjo in skladnostjo barvnega prepleta, igro barvitih potez in premišljenih geometrijskih likov, a hkrati tudi zgovornostjo ter vznemirljivostjo sporočil, ki jih zaslutiš v njihovih risarskih in barvnih nanosih. Slikarji, ki so pisali zgodovino moderne, sodobne umetnosti povojnega časa v tržaškem, primorskem, italijanskem in slovenskem kulturnem prostoru, se bodo predstavili z najbolj značilnimi deli. Njihovo likovno govorico vsa desetletja plemenitijo tudi izbrane besede sopotnikov in prijateljev, pesnikov MIROSLAVA KOŠUTE, MARKA KRAVOSA IN RENATA QUAGLIA , ki ob slikarjih zaokrožajo kulturno dediščino tega prostora, zato jih v razstavo tudi vključujemo.

Od 19. aprila 2024, ko bo slovesna otvoritev razstave KRAS V BARVI IN VERZU, do 5. januarja 2025, bo Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala, postala središče slovenske umetnosti tržaškega prostora. V tem času bomo predstavljena izbrana slikarska in grafična dela ob izbranih verzih obogatili s strokovnimi vodstvi in prestavitvami poezije.

Avtorji postavitve so: mag. Marko Arnež, dr. Nelida Nemec, Ani Palčič, Martin Spacal, Franko Vecchiet.

Razstavo in dogodke bo Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov organizirala v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj in KB deliniška družba s.p.a., ter druge organizacije in posamezniki z obeh stani meje.

SPREMLJAJOČI DOGODKI OB RAZSTAVI: 

5. maj 2024 - Spacalov pohod in in strokovno vodenje po razstavi

17. maj 2024 - Umetniški večer: Klavdij Palčič in Miroslav Košuta 

20. september 2024 - Umetniški večer: Franko Vecchiet in Marko Kravos 

29. november 2024 - Umetniški večer: Lojze Spacal in Renato Quaglia

Ostale prireditve

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje