Galerija Lojzeta Spacala

Lojze Spacal (1907 – 2000) velja za enega najvidnejših likovnih ustvarjalcev v povojnem slovenskem in italijanskem prostoru ter za svetovno uveljavljenega umetnika, ki je svoj ustvarjalni vrh dosegel v grafičnih tehnikah, predvsem v linorezu in lesorezu. Ustvarjal pa je tudi v drugih tehnikah, kot so olje, mozaik, tapiserija in freska, ter v različnih mešanih tehnikah, kot je na primer kombinacija kiparstva-reliefa in slikarstva. Poznan je kot umetnik Istre in Krasa, saj je iz teh dveh pokrajin črpal motive, ki jih je preoblikoval v lasten likovni jezik. Za svoje delo je prejel vrsto mednarodnih in nacionalnih –slovenskih in italijanskih – priznanj. Njegove slike in grafike so del številnih pomembnih galerijskih zbirk moderne umetnosti po vsem svetu, stalna razstava njegovih del pa je od leta 1988 na ogled v Gradu Štanjel.

Spacalova zapuščina v Štanjelu navdihuje tudi posebna doživetja.

Izkusite ustvarjanje v tehniki linoreza v okviru grafične delavnice Po Spacalovih stopinjah ali se podajte v ustvarjalni izziv Odkrivam Štanjel in odtisnem svojo razglednico. Ob obletnici umetnikove smrti je v maju vsako leto organiziran Spacalov pohod od Škrbine, kjer je Lojze Spacal tudi pokopan, do Štanjela.

Urnik

Galerijo Lojzeta Spacala si lahko ogledate v času odprtja Informacijskega centra Štanjel.

Načrtuj svoj dan v Štanjelu

Za informacije, ponudbe in rezervacije nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

Galerija Lojzeta Spacala, TIC Štanjel
Štanjel 1a, 6222 Štanjel (Prikaži na zemljevidu)
Nazaj
Ostala ponudba, ki bi vas mogoče zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se