Novice
Štanjel, 
18. apr 2021

Optimistično v pomlad

Po dolgem, predolgem čakanju, smo le dočakali enega najbolj pričakovanih sprostitvenih ukrepov v letošnji izvedbi korona epidemije-odprtje teras in vrtov gostinskih obratov.

Zunanji prostori gostiln, restavracij, turističnih kmetij in barov bodo zopet zaživeli v poskusu vnovičnega vračanja življenja v običajne tirnice. Seveda z obveznimi maskami, omejenim številom oseb za mizo in varnostno razdaljo. A vendarle, to je majhen korak na poti do cilja, ki si ga vsi tako nestrpno želimo. Je le delček v mozaiku sestavljanja »pokoronskega življenja«. 

Tudi v Štanjelu bodo gostinski obrati zaživeli v skladu z navodili in smernicami za preprečitev epidemije Covid-a 19. Tako še naprej v »takeaway« obliki ostaja odprta Grajžarjeva marenda, kjer si lahko med sprehajanjem po Štanjelu, ali pa kasneje doma privoščite kozarec zdravilnega kraškega terana in rezino odličnega pršuta. Pri Grajžarjevih vas obenem vabijo tudi v Grajžarjevo galerijo na ogled Slikarske razstave etiopijskega slikarja Solomona Fisseha ter na ogled etnološke razstave v Kraški hiši. Seveda ob upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov in priporočil.

Tudi grajsko dvorišče se  počasi obdaja z živahnejšo preobleko. Ob skorajšnjem odprtju Turistično informacijskega centra Štanjel v Galeriji Lojzeta Spacala, se konec tedna odpira Bistro Grad Štanjel, kjer boste lahko znova uživali v gastronomskih presežkih glavnega chefa Sima Komela in njegove ekipe. V idiličnem okolju grajskih zidov, bo posedanje na dvorišču v kombinaciji z vrhunsko kulinariko in izbranimi vini, svojevrstna izkušnja za vaše brbončice.

Nestrpno pričakujemo tudi vnovično odprtje Bara Zoro v spodnjem delu Štanjela. V prijetni senčki na njihovi terasi bosti znova lahko uživali v sproščenem klepetu ob osvežilni pijači ali zgolj kavi.

Ste bolj pustolovske vrste? Vas mika odkrivanje že pozabljenih zakladov? Tudi taki boste prišli na svoj račun v Štanjelu. Na vas namreč čaka Črna mačka. To je precej skrivnostna mačka, ki nič ne mijavka, temveč skupaj z vami odpira pozabljene štanjelske skrivnosti in vam pokaže kraj tako, kot ga še niste spoznali.  Kakšne skrivnosti prinaša in kako lahko z njeno pomočjo še bolj spoznate Štanjel? Za to ugotovitev bo treba do Štanjela. 

Vse kaže na to, da se življenje vendarle počasi vrača v običajne tirnice. Do končne postaje je sicer še dolgo, do tja nas čaka potovanje, ki nas lahko iz dneva v dan preseneti, a vendarle. Korak za korakom stopamo po poti svobode kot smo jo poznali pred virusom, zato-optimizem velja. To velja tudi za Štanjel, ki bo v prihodnjih mesecih dobil ogromno novih vsebin in doživetij. A o tem kdaj drugič...

Vabljeni v Štanjel.

FB: Visit Štanjel

IG: Visit Štanjel

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje