Prireditve
Štanjel, 
22. - 23. maj 2021

Festival kraška gmajna

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma.

Festival kraška gmajna je edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma na Krasu in v Brkinih. Odvijal se bo od 22. maja do 20. junija 2021. V Štanjelu se bo odvijal od 22. do 23. maja 2021.
Celoten program festivala najdete tukaj.

sobota, 22. maj

17.00 ~ Botanični sprehod skozi Štanjel in čas - voden sprehod

Štanjelski hrib, Turn, je naseljen vse od prazgodovine do danes. Na sprehodu skozi Štanjel bomo odkrivali različne naselbinske plasti in ostanke gradišča, ki pričajo o tesni povezanosti prebivalcev z naravo. Arheološke raziskave prazgodovinskih plasti so razkrile uporabo in gojenje nam znanih rastlin. Poznavanje in uporaba rastlin v različne namene se je ohranila do danes. Na krožni botanični poti bomo doživeli bogato rastlinstvo Krasa, sprehodili se bomo tudi do Ferrarijevega vrta, ki predstavlja pomembno parkovno ureditev v naselju ter sproščen sprehod zaključili v objemu štanjelskih hiš ob srebanju zeliščnega čaja. 

Zbirno mesto: Grad Štanjel, TIC Štanjel
Cena: 7,00 €
Prijave: prijave obvezne na info@visitstanjel.si. Število udeležencev je omejeno glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov d. o. o.

nedelja, 23. maj

11:30, 14.30, 17:30 ~ Harmonija okusov in zvoka kraške gmajne: kulinarično-glasbeno doživetje

Ali ste vedeli, da je med divjimi rastlinami tudi veliko užitnih? Kaj pa to, da je kamen čudovito glasbilo, ob katerem sprostite svoje mislih? Preverite in vzemite si čas in doživite harmonijo okusov in zvoka kraške gmajne ter se podajte na kulinarično - glasbeno doživetje v Štanjelu. Prepustite se spomladanskemu 4-hodnemu meniju iz divjih zelišč Bistroja Grad Štanjel ter se ob strokovnem vodenju podate v svet zvoka kamna v Zvočni galeriji. Kulinarično - glasbeno doživetje traja 2,5 uri s hladno predjedjo na grajskem dvorišču, ki se nadaljuje z vodenim ogledom po stalni razstavi kamnitih skulptur – tolkal. Vsako izmed estetsko privlačnih zvočil zveni v harmoniji s svojim bitjem, enkratno, tako kot resonira kraška gmajna zase. Sledi nadaljevanje odkrivanja harmonije okusov kraške gmajne v Bistroju Grad Štanjel z jedmi iz divjih zelišč pripravljenih na sodoben način. 

Zbirno mesto: Bistro Grad Štanjel
Cena: 38,00€ (cena vključuje 4-hodni degustacijski meni in voden ogled Zvočne galerije)
Prijave: prijave obvezne na info@visitstanjel.si. Število udeležencev je omejeno glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov d. o. o. v sodelovanju z Bistro Grad Štanjel in Slovenskim tolkalnim projektom (SToP)

12.00, 15.00, 18.00 ~ Zvočna galerija Kamenica – voden ogled

V Štanjelu domuje edinstvena galerija, ki jo bogatijo posebne kamnite skulpture – tolkala, ki jih je ustvarila akademska kiparka mag. Alenka Vidrgar v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP).
SToP in kiparka že od leta 2016 načrtno raziskujejo zvok kamna v kamnolomih in ateljeju. Inovativen projekt odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti.  V galeriji Kamenica domujejo trije litofoni ter kar nekaj zvočnih skulptur. Obiskovalce ob skulpturah čakajo udarjalke, da sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN. Skozi zanimive zvoke in oblike vas bo vodil član Slovenskega tolkalnega projekta Franci Krevh.

Zbirno mesto: Zvočna galerija
Cena: brezplačno
Prijave: prijave obvezne na info@visitstanjel.si. Število udeležencev je omejeno glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19. 
Organizator: ORA Krasa in Brkinov d. o. o. v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP)
Ostale prireditve

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se