Prireditve
Štanjel, 
6. jun 2021, 16.00 - 22.00

Dan kraškega ovčarja

Srečanje ljubiteljev kraških ovčarjev in premiera filma Sinovi burje – zgodbi o vrnitvi kraškega ovčarja ne mejo med človeka in volka

V organizaciji Kluba kraških ovčarjev Slovenije ter ORA Krasa in Brkinov se bodo letos zopet srečali lastniki in ljubitelji te avtohtone kraške pasme v nedeljo, 6. junija, s pričetkom ob 16. uri. Skozi Štanjel se bo popoldne sprehodila povorka najlepših slovenskih Kraševcev, v gradu pa bo na ogled razstava, posvečena tej zadnji slovenski avtohtoni pasmi.

Ob 21:00 bo v Ferarijevem vrtu v kinu pod zvezdami premierno prikazan celovečerni dokumentarni film scenarista in režiserja Mihe Čelarja: Sinovi burje, ki govori o malem Kraševcu Krasu, ki postane čisto pravi pastirski pes. V filmu bodo gledalci lahko spoznali starodavne skrivnosti pasjega pastirskega uka, lepoto in lastnosti teh izjemnih psov ter vstopili tudi v skriti svet slovenskega volka.

Vabljeni!

Zaradi epidemije Covid-19 letošnji Dan kraškega ovčarja ne bo javen dogodek in bo udeležba ob epidemioloških ukrepih mogoča le s predhodno prijavo na klubkoslovenije@gmail.com ali info@visitstanjel.si.

_____________________________

O FILMU 

SINOVI BURJE – Zgodba o vrnitvi kraškega ovčarja, na mejo med človeka in volka, celovečerni dokumentarni film

Film je za Slovensko nacionalno televizijo nastal v produkciji Astral filma in s podporo Slovenskega filmskega centra. Zgodba govori o kraškem ovčarju Krasu, ki postane pastirski pes. Kamera ga spremlja od skotitve, prek male pastirske šole v psarni Pižmohtovi v Cerkljanskih hribih, vse do prvega leta starosti, ko na kmetiji Kržič na Sv. Ani nad Podpečjo postane pravi pastirski pes. Vzporedno pa film govori tudi o drugem sinu burje – slovenskem volku. V svet volka gledalca popelje naš znameniti biolog dr. Miha Krofel, ki proučuje volkove po celi Evropi. S Krasa nas odpelje v Nemčijo in nato prek Avstrije do Trenta v Italiji, kjer danes živi najslavnejši slovenski volk Slavc, ki je leta 2012 prepotoval več kot 1.000 kilometrov in v evropskih centralnih Alpah po 130-ih letih spet naselil volčjo populacijo. Zgodba o Krasu in Slavcu je poklon kraškemu ovčarju, zadnji slovenski avtohtoni pasmi, in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela leta 2019 zdesetkati volčjo populacijo.

Režiser: Miha Čelar
Kamera: Rožle Bregar
Scenarist: Blaž Vehovar

Ostale prireditve

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se