Za medije
25. nov 2021

Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej

Povabilo k enotni okrasitvi 2021 - Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej

Letos smo se v vseh 4-ih občinah - Sežani, Komnu, Divači in Hrpelje – Kozina, na pobudo predstavnikov gospodarstva, turizma in kulture ponovno odločili, da obnovimo lanskoletno enotno okrasitev »Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej«. Aktivno vključeni občani lahko na svoj edinstven način izrazijo svojo ustvarjalnost, se ob tem tudi medgeneracijsko povežejo in tako prikažejo harmonijo destinacije Kras in Brkini. Gre za idejo, ki jo želimo obdržati in negovati tudi v prihodnje ter razširiti na celotno Slovenijo, saj tovrstne aktivnosti pripomorejo tudi pri privabljanju domačih in tujih obiskovalcev.

Zato smo zelo veseli in počaščeni, da se letos naši pobudi pridružujejo tudi občani in prijatelji iz sosednjih destinacij: Nova Gorica in Vipavska dolina ter Goriška Brda s pozivom "Zavrtimo skupaj kolo življenja v pravo smer!«.

Občani Krasa in Brkinov smo konec lanskega leta prvič krasili kolesa z lučkami. Pobudo smo poimenovali »Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej«. Že lansko leto smo se zavedali, da zaradi situacije in ukrepov ne bomo mogli izvesti prireditev in druženj v živo. Zato smo se odločili, da se povežemo na malce drugačen, poseben način. Motiv okrasitve – kolo z lučkami, še posebno danes, vsebuje izjemno pomembno simboliko, ki nas spomni na gibanje, ustvarjalnost, razvoj in prihodnost, na nekaj svetlega in pozitivnega, na vrednote, ki nas vse skupaj vztrajno ženejo naprej. Z enotno okrasitvijo se želimo pokloniti našim odličnim kolesarjem za vrhunske rezultate, ki so poleg ostalih slovenskih športnikov, najbolj vplivni ambasadorji naše zelene Slovenije.

Hkrati želimo opozoriti na naravne in kulturne danosti Krasa in Brkinov. Medtem ko Kras obiskovalce privablja s kraškimi jamami, lipicanci, srednjeveškimi vasicami in kamnitimi zidovi, teranom in pršutom, nas Brkini očarajo s čudovitimi travniki in sadovnjaki, majhnimi cerkvicami, mirnostjo in prijaznostjo domačinov. Kras in Brkini sta odlična kolesarska in pohodniška destinacija, bogata s kulturno dediščino naših prednikov, številnimi kulturnimi ustvarjalci in dogodki ter odličnimi kulinaričnimi ponudniki, ki so prav tako deležni mnogih priznanj v tujini.

Skupna pobuda »Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej« je že v lanskem letu presegla občinske in državne meje ter pričakovanja organizatorjev. Lahko rečemo, da je prerasla v turistično promocijo naše destinacije, o kateri so pisali tako slovenski kot tuji mediji kot na primer AFP, francoska tiskovna agencija, Euronews, Cycling Today, Inquirer, RTL, Jakarta post, Nederland news live, Opera news, Gulf today iz Dubaja ter mnogi drugi. Občani, vaške skupnosti, podjetniki in javni zavodi so oblikovali čudovite okrasitve, ki so polepšale našo destinacijo. Avtorji najbolj izvirnih okrasitev, ki jih je izbrala za to priložnost imenovana komisija, so bili nagrajeni z ogledi kulturnih in naravnih znamenitosti ter kulinaričnimi dobrotami Krasa in Brkinov.

Zato želimo letos, kljub izredno težkemu letu in še posebej ob takšnih trenutkih, skupaj z našimi občani ohraniti pozitivno naravnanost. S tem dajemo še večji poudarek povezovanju, sodelovanju, enotnemu in skupnemu razvoju Krasa in Brkinov. Župani bodo občane Krasa in Brkinov nagovorili in povabili k sodelovanju v občinskih glasilih, ki izidejo ob začetku prazničnega decembra.

Vladislava Navotnik, vodja območne izpostave JSKD Sežana: »Ob tej priložnosti bo JSKD Sežana izdal koledar z lanskoletnimi nagrajenimi fotografijami, s katerim bo k sodelovanju povabil vse občine v Sloveniji. Tudi letos bo Foto Klub Žarek izbral 12 najbolj izvirnih fotografij okrasitev, zato vabimo občane, da svoje fotografije okrasitve koles pošljejo na elektronski naslov: enotnaokrasitev@gmail.com, do ponedeljka, 27. 12. 2021.

Katja Kralj, strokovna vodja destinacije Kras in Brkini: »V kolikor bodo razmere dopuščale, bo Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov d. o. o., v sodelovanju z lokalnimi ponudniki izpeljala različne aktivnosti, ki bodo popestrile praznični december. O izvedbi programa in ostalih aktivnosti vas bomo obveščali na spletni strani https://www.visitkras.info/nacrtuj-obisk/dogodki/zivljenje-na-krasu-in-v-brkinih-se-vrti-naprej in preko družbenih omrežij organizatorjev. Podobno kot lansko leto bomo podporo promociji izrazili tudi z namestitvijo foto okvirja »Življenje se vrti naprej«, ki ga bo mogoče dodati osebni fotografiji na FB profilu«.

Spoštovani novinarji, predstavniki medijev, že vnaprej se vam zahvaljujemo za vaš odziv, podporo in pomoč pri izvedbi naše skupne promocije, s katero želimo k sodelovanju povabiti tudi ostale občine v Sloveniji. Naša želja je s skupnimi močmi in predvsem s poudarkom na vrednoti povezovanja, prispevati k še večji prepoznavnosti turizma, gospodarstva, kulturne in naravne dediščine naše čudovite zelene oaze, Slovenije.

Sporočilo za javnost.pdf
Kolaž lanskoletnih okrasitev.png


Za vse informacije smo za vas dosegljivi v ORA Krasa in Brkinov:

Katja Kralj

E: katja@visitkras.info 
T: 051 674 888

Sodelujoči partnerji pri projektu: Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov d.o.o., Javni sklad kulturnih dejavnosti Sežana, Območno obrtno-podjetniška zbornica Sežana, Befine-Pro d.o.o., Tina Jančigaj Ausec, Slonček d.o.o., Špela Bajnoci Albreht.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje