Za medije
19. maj 2023

Zeleni shemi slovenskega turizma se je pridružil tudi Grad Štanjel

Grad Štanjel je v letu 2022 pridobil trajnostni okoljski znak Green key (zeleni ključ), zavezo trajnostnemu razvoju pa so v letošnjem letu nadgradili še s podpisom Zelene zaveze slovenskega turizma in s certifikatoma Slovenia Green Attraction za turistično znamenitost.

Zeleni shemi slovenskega turizma so se priključili na podlagi prejetega okoljskega znaka »GREEN KEY/ ZELENI KLJUČ«, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, in pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, gostom pa zagotavlja, da z izbiro takšnih obratov neposredno pripomorejo k varovanju okolja.

ORA Krasa in Brkinov kot nosilec tega znaka skupaj z občino Komen, vzdržuje visoke okoljske standarde, kar dokazuje z izpolnjevanjem strogih meril Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo. V gradu je bilo med drugim uvedenih kar nekaj konkretnih ukrepov, med drugim zmanjšanje pretoka vode na pipah, vgradnja varčne razsvetljave in senzorji za ugašanje luči, klimatske naprave se v zgradbi praktično ne uporabljajo, če že, pa temperatura ni nižja od 25 stopinj Celzija, dosledno se ločujejo odpadki, uporabljajo se materiali (toaletni papir, toaletne brisače, čistila ...) z okoljskim certifikatom eko marjetica, velik poudarek je tudi na ozaveščanju obiskovalcev.

Poudarjamo, da gre v večini primerov pri tovrstni skrbi za okolje za majhne ukrepe, ki za nikogar ne pomenijo (pre)velikega napora ter odrekanja ugodju. Verjamemo, da so potrebna le preprosta in komaj opazna dejanja, ki spreminjajo najprej nas, nato naše okolje in nato širše, svet na bolje. K odgovornemu ravnanju do okolja se tako zavezujemo zaposleni, ki k temu nagovarjamo tudi goste, saj zagovarjamo, da se ravno z osveščanjem lahko začnejo spremembe.

ORA Krasa in Brkinov d.o.o.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje