Za medije
14. apr 2022

V Štanjelu je od danes odprt nov MUZEJ GRAD ŠTANJEL z izkustveno razstavo Narava in človek na Krasu!

Muzej Grad Štanjel obiskovalcem pričara Kras na doživet način, zdrami vse njegove čute in budi željo po raziskovanju narave, arhitekture, dediščine in umetnosti tega sveta kamna, burje in ruja.

V sredo, 13. aprila so v Štanjelu svečano odprli nov Muzej Grad Štanjel, ki na preko 400 m2 ponuja edinstveno in atraktivno razstavo o naravi in človeku na Krasu. S tem se zaključuje pomemben del obnove gradu Štanjel, Štanjel pa dobiva vsebine in programe, ki bodo v ta biser Krasa obiskovalce vabile vse leto.

Župan Občine Komen, mag. Erik Modic: »To je doslej največja posamična naložba v Štanjelu, saj njena vrednost presega 900.000 EUR. Z njo smo naredili velik korak k dokončanju obnove in revitalizacije gradu Štanjel.« Župan napoveduje, da so v teku prizadevanja občine, da obnovo celotnega gradu dokonča do leta 2024, torej natanko 80 let po uničenju gradu.

Koncept novega muzeja, ki sta ga zasnovala Nina Peče Grilc in dr. Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc, partner projekta pa je bil Park Škocjanske jame, se razlikuje od znanih prezentacij naravne in kulturne dediščine Krasa. Razstava je ob tem zastavljena nivojsko in obiskovalca stopenjsko popelje od manj zahtevnih do bolj zahtevnih vsebin. Zato bo odličen učni poligon tako za šole, kot tudi za obiske družin.

Vas zanima, kako je občutiti moč in hlad burje? V Muzeju Grad Štanjel lahko burjo srečate vsak dan, saj je del razstave tudi vetrovnik, kjer vas ta kraška čarovnica dodobra prepiha, in to kar s 120 km/h! Razstava namreč gradi na izkustvenem doživljanju Krasa in njegove narave in kulture, saj vsaka izmed tem razstave vključuje interaktivni moment, s pomočjo katerega bo obiskovalec lahko doživel posamezno prvino Krasa. Tako boste Kras lahko tudi zavonjali in prisluhnili njegovim zvokom, preverili težo kamna, spoznali vodni krog na Krasu. Še več, sami boste na unikatnih zvočilih iz kamna, ki s delo akademske kiparke Alenke Vidrgar, lahko pričarali zvok ruja in melodije burje.

Dr. Uroš Grilc, soavtor razstave: »Pri snovanju razstave smo na prvo mesto postavili doživetje obiskovalca, saj mu hoče razstava pričarati »duha« Krasa v vsej njegovi razkošni barvitosti. In to ne le glede tem, ki segajo od naravoslovja, do etnološke dediščine in arheologije, temveč tudi z umetnostjo, saj je Kras od nekdaj navdih za umetniško ustvarjanje.«

Eden od posebnih dragocenosti razstave je 12 fotografij Vena Pilona, kozmopolita in umetnika, ki je po študiju v Firencah v Štanjelu ustvaril nepozabne fotografije, izjemen dokument življenja tega kraja. Srečno naključje je, da so se te fotografije po natanko 100 letih vrnile v Štanjel in so našle svoj trajni prostor v Muzeju Grad Štanjel.

Kamen, voda, burja, kraški ovčar, mozaična kraška kulturna krajina, jame ter človek in Kras je sedem tematskih sklopov, ki so v novem muzeju predstavljene tako na naravoslovni, arheološki, kulturno-zgodovinski, etnološki, muzejski, pa tudi umetniški, fotografski in filmski osnovi. Muzej Grad Štanjel je poseben tudi zavoljo raznolikosti prezentacijskih načinov in metod, ki obiskovalcu ponudijo bogato izkušnjo: od klasičnih muzejskih prezentacij artefaktov, denimo najdb iz Štanjela iz obdobij gradišč in najdb iz časa Cobenzlov, ki jih je prispeval Goriški muzej, fotografij Štanjela iz povojnega obdobja in iz leta 1969 iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja, zbirke eksponatov Blaža Vehovarja na temo kraškega ovčarja, pa številnih eksponatov Parka Škocjanske jame ter filmskega gradiva o Krasu Radiotelevizije Slovenija je le delček vsega, kar je nov muzej strnil v kompleksno in bogato izkušnjo.

Borut Peric, vodja strokovne službe parka Škocjanske jame: »»Matični kras, kot del Nature 2000, predstavlja edinstveno kulturno krajino, ki jo je ustvarjal človek skozi stoletja v sožitju z naravo. Razstava na gradu Štanjel vso raznolikost in posebnosti Krasa približa obiskovalcu zelo neposredno, ob tem pa nosi močno ekološko sporočilo glede občutljivosti tega ranljivega ekosistema.«

Ob tem velja poudariti tudi pomembno terensko raziskavo, ki jo je za potrebe novega muzeja opravil Slovenski etnografski muzej v Štanjelu in pa prispevke za muzej, ki so delo in rezultat sodelovanja z domačini. Predvsem velja tu zahvala g. Jožefu Švaglju iz Štanjela.

Katja Kralj, strokovna vodja turizma ORA Krasa in Brkinov: »Muzej Grad Štanjel je izredna pridobitev za Štanjel, tako z vidika celoletnosti ponudbe in programov, kot tudi privabljanja novih obiskovalcev. Muzej bo izredno zanimiv za osnovne in srednje šole, saj načrtujemo atraktivne pedagoške programe. Obenem pa vas vabimo v Štanjel že v spomladanskih dnevih, ko se bo v njem zvrstila pisana paleta odličnih prireditev v sklopu destinacijske akcije Pomladne barve Krasa in Brkinov.«

Muzej Grad Štanjel in razstava bosta odprta v času uradnih ur Turistično informacijskega centra Štanjel. Z veliko nočjo prehaja Turistično informacijski center Štanjel na poletni urnik: ponedeljek – nedelja, od 10.00 do 18.00 ure. Z otvoritvijo muzeja se je iz pritličja Galerije Lojzeta Spacala seli informacijski center v preddverje severnega dela spodnjega palacija. Preddverje bo tako postal osrednji vstopni informacijski prostor za vse obiskovalce gradu in celotnega Štanjela iz katerega bo vstop v Galerijo Lojzeta Spacala, konferenčno dvorano, Vinoteko Grad Štanjel in Muzej Grad Štanjel.

Cene vstopnic za Muzej Grad Štanjel se bodo gibale od 7 € za odrasle, do 4 € za otroke od 6 do 15 let. Posebne cene bodo imele družine (dva odrasla in dva otroka) 18 €, upokojenci, dijaki in študentje 5 € in predšolski otroci in invalidi bodo imeli brezplačen vstop. Brezplačen vstop bodo v prvem mesecu po odprtju muzeja imeli tudi občani občine Komen. 


Dodatne informacije:

Uroš Simčič

TIC Štanjel
T: 051 335 216
E: uros@visitkras.info
I: www.visitstanjel.si  www.visitkras.si

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje