Za medije
25. jul 2022

V Štanjelu bo zrastel Kulturni inkubator

Štanjel, 
V Štanjelu so prejeli odločbo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije o sofinanciranju projekta Kulturni inkubator Štanjel v znesku 1.660.000 €. S tem bo tudi dokončno zaključena celovita prenova gradu Štanjel, ki traja že skoraj 50 let.

Do leta 2025 se bo tako v štanjelskem gradu, poleg kulturnega inkubatorja, vzpostavilo še muzej slovenskega jezika in knjige. S tem bo Slovenija dobila prvi tovrstni muzej, ki bo na enem mestu, na sodoben in interaktiven način, predstavil bogato dediščino slovenske besede in knjige. V muzeju bo moč, s pomočjo sodobnih interaktivnih tehnologij, spoznati tudi vsa narečja s celotnega slovenskega kulturnega prostora-od Slovenske Benečije do Porabja in Avstrijske Koroške ter Avstrijske Štajerske do Istre. Poleg novih muzejskih prostorov bo grad Štanjel bogat tudi za novo poročno dvorano in sodobne konferenčne prostore, ki bodo dostopni tudi invalidom ter prostore za start-up podjetja s področja kulture in turizma. Z vzpostavitvijo kulturnega inkubatorja bo grajsko dvorišče dobilo svojo končno  podobo.

S skupno vrednostjo nekaj več kot 2,1 milijona € gre za največjo posamično investicijo v obnovo gradu Štanjel, s katero bo ta pridobil več kot 900 m2 na novo urejenih grajskih prostorov.

Gre za pomemben mejnik v dolgoročnem razvoju Štanjela, zato odločitev Ministrstva za kulturo Republike Slovenije toplo pozdravljamo in se veselimo prihajajočih izzivov, ki jih ta prinaša. 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje