Za medije
15. avg 2023

Turistično informacijski center Štanjel praznuje 20. let delovanja

Že več kot 20 let zaposleni v Turistično informacijskem centru Štanjel z veseljem ponujamo informacije, vodene oglede in vstop v idilično okolje srednjeveškega naselja. Z namenom iskanja najboljše lokacije, ki bi bila najbližje turistom in bi najbolje služila svoji dejavnosti, je TIC skozi svojo zgodovino doživel več selitev. Prva informacijska točka se je nahajala v pritličnih prostorih Kvadratnega stolpa Gradu Štanjel, kasneje se je selila v prostore ob poštni poslovalnici ob vznožju gradu, z letom 2011 pa je svoje mesto ponovno dobila v samem gradu. V prihodnjih letih bo izvedena selitev v hišo pri glavnem vhodu v staro naselje Štanjela, kjer bo informacijski center zares prva točka in stik z obiskovalci kraškega bisera.

Z leti se je tudi turistična dejavnost, ki jo opravlja pisarna, zelo spremenila. Iz začetne pisarne, ki je nudila turistične informacije, je prerasla v sprejemni center Gradu Štanjel, ki je poleg informacijske točke še vstopna točka za Galerijo Lojzeta Spacala, Muzej Grad Štanjel, konferenčno dejavnost, vinoteko in trgovinico z lokalnimi izdelki.

Štanjel je bil v preteklosti zanimiv predvsem kot izletniška točka za nedeljski popoldanski sprehod. Z rastjo turizma na Krasu pa je postala barvna paleta gostov raznolika. Če so na začetku razvoja turizma Štanjel obiskovali večinoma domači gostje, med tujimi pa so prednjačili Italijani in nemško govoreči obiskovalci, je v zadnjih letih znaten porast števila gostov iz Francije, Španije, držav Beneluksa in držav Višegrajske skupine. Gostje ostajajo v Štanjelu po več dni ali celo teden.

Če je bil Štanjel pred 20. leti in več večinoma poznan po svoji izjemni arhitekturi, ga sedaj turisti obiščejo tudi zaradi kulturnih dogodkov in vsebin, kot so zasebne galerije, lokalne in ustvarjalne trgovinice, Galerije Lojzeta Spacala in od lanskega leta še novega muzeja v gradu z razstavo »Narava in človek na Krasu«.

Ob 20. obletnici smo v ponedeljek, 14. avgusta 2023, med 10. in 18. uro, brezplačno odprli vrata Galerije Lojzeta Spacala in Muzeja Grad Štanjel, ob 17. uri pa izvedli voden ogled »Sprehod skozi spomine«. Sprehodili smo se skozi 20 let razvoja in delovanja turistično informacijskega centra ter obujali spomine na pretekle dosežke in kovali načrte za prihodnost. Za vse obiskovalce centra je bil tudi možen nakup vseh izdelkov s popustom.

Ob 20. uri pa so številne obiskovalce na grajskem dvorišču nasmejali člani dramske skupine Kulturnega in razvojnega društva »Brce« iz Gabrovice pri Komnu z gledališko komedijo »Norčije v spalnicah«.

Na dan dogodka smo tudi zbirali finančna sredstva za prizadete v poplavah. Odločili smo se, da bo pomoč šla v Zgornjo Savinjsko dolino v znak solidarnosti za vso preostalo opustošeno Slovenijo in kot potrditev, da v tragediji nihče ni sam.

Z veseljem pa že zremo v prihodnost, in sicer v leto 2025, ko bo grad bogatejši še za muzej knjige in slovenskega knjižnega jezika.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje