Za medije
26. jun 2021

Škratji kras je nova družinska dogodivščina

V soboto, 19. junija, smo v Štanjelu odprli pravljično-doživljajsko pot Škratji Kras. Domačini, novi pustolovci ter že izkušene škratolovke in škratolovci smo se zbrali ob 11.00 na dvorišču gradu Štanjel. Škratji Kras sta slavnostno odprla župan Občine Komen Erik Modic in direktor zavoda Škrateljc Uroš Grilc. Župan je poudaril, da je Škratji Kras izjemna pridobitev za občino, Štanjel in komenski Kras, saj gre za nov produkt družinskega turizma, ki ga obiskovalci Štanjela že nestrpno pričakujejo. Uroš Grilc pa je Škratji Kras predstavil kot šesto pot na Pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji, ki jo od leta 2017 ustvarja zavod Škrateljc. Ob tem je še posebej izpostavil pomen sodelovanja z izjemnimi umetniki ter lokalnimi partnerji projekta Škratji Kras, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Škratji Kras je doživetje za otroke od 5. do 12. leta starosti, zanimivo tudi za odrasle. Celovito pa je doživetje takrat, ko otroci poznajo izvirno zgodbo Škratje s Krasa, ki je zapisana v slikanici Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha. Tako so imeli otroci na otvoritvi priložnost spoznati enega svojih najljubših ilustratorjev, Čoh pa jim je v knjige narisal posvetila. Zgodbo smo otrokom predstavili z glasbeno pravljico Škratje s Krasa, ki so jo odigrali glasbeniki Ana Kravanja, Samo Kutin in Lučka Grilc ter pripovedovalka Nina Peče Grilc.

Otroci so na misiji iskanja pečatov Krasa

Škrat Kamen, škratica Burja in škrat Ruj so prebivalcem Štanjela vzeli pečate Krase ter po Škratjem Krasu natrosili škratje uroke. Otroci so navdušeno sprejeli svoj izziv in se odpravili na misijo, da Krasu spet povrnejo trdnost kamna, vztrajnost burje in barve ruje. Na pot čez Škratji Kras so jih pospremile  interpretativne vodnice, otroci so za doživetje potrebovali Krasno beležko in barvice, na cilju v TIC-u Štanjel pa jih je čakala še krasna nagrada.

Na veliko veselje prebivalcev Štanjela so otroci uspešno opravili svojo nalogo, našli skrivne pečate kamna, burje in ruja ter poiskali čarobni izrek, ki je Kras rešil škratjega uroka. Otroci so bili  na pohodu kljub nadvse poletni temperaturi vseskozi motivirani, na poti pa so jih čakala posebna presenečenja. Kiparka Alenka Vidrgar jih je pričakala ob zveneči klopi, kjer so se otroci preizkusili v igranju na kamnito zvenečo skulpturo, kamnoseka Jaka Modic in Urša Krašna pa sta pri škratu Kamnu otroke preizkusila v kamnoseštvu. Tako otroke kot odrasle so očarale umetniške skulpture škratov s Krasa in kraški ovčar, ki krasijo doživljajske točke Škratjega Krasa in so delo umetnika in oblikovalca lesa Matica Zakrajška. Izjemna pridobitev na poti so tudi kamnite klopi iz kraškega kamna, ki ga je za Škratji Kras zagotovil pokrovitelj Marmor Sežana d.d. iz svojega kamnoloma v Lipici. Tako so se otroci skozi igro, domišljijo in ustvarjanje naučili marsikaj novega o Krasu in Štanjelu, opravili nezanemarljiv pohod v dolžini 3,4 km ter pri tem krepili pozitiven odnos do okolja in varovanja narave.

Škratji Kras je trajna obogatitev turistične, pohodne in kulturno-umetnostne ponudbe Krasa, namenjena je predvsem družinam, šolam in vrtcem. Otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa, na družinsko dogodivščino, polno navihanih škratovščin in zabave. Doživetje obiskovalcem razkrije marsikatero kraško skrivnost ter skrite kotičke prelepega starodavnega Štanjela. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, zanjo bodo družine potrebovale približno 2 uri in pol, seveda pa se lahko raziskovanje kraških skrivnosti in uživanje v lepotah Krasa hitro tudi podaljša.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt nastaja v sodelovanju in s podporo partnerjev: Ministrstvo za kulturo RS, Center za kreativnost, Občina Komen, Agrarna skupnost Štanjel, ORA Krasa in Brkinov, Marmor Sežana, d. d., RUNE, Inkubator Sežana, Park Škocjanske jame, Kosovelov dom Sežana, Klub kraških ovčarjev Slovenije, Festival Gledanica.

Sporočilo za medije.pdf

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje