Za medije
23. sep 2021

Poletje v Štanjelu

Druga polovica leta 2021 nam je končno prineslo malce sprostitve in normalnega življenja. Oddahnili smo si po epidemični zimi in pomladi, ter malce bolj optimistično zakorakali v poletni čas. Kajti poletni čas je tisti čas, ko Kras zažari v polnem sijaju. Ne samo vremensko, temveč tudi turistično. Gostilne in namestitvene kapacitete se, tudi s pomočjo turističnih bonov, polnijo, kolesarji in pohodniki se podajo v raziskovanje bogate naravne in kulturne dediščine naše pokrajine, med štanjelske ulice se vračajo številni obiskovalci. Vračajo pa se tudi prireditve, ki poživijo dogajanje med štanjelskimi zidovi in ulicami. Letošnje poletje je tako Štanjelu prineslo, za pandemične čase, zavidljivo število dogodkov in prireditev, ki so privabile veliko število obiskovalcev od blizu in daleč.

Tako se je v juniju odvil Festival Gledanica , ki je hkrati tudi zaključil izjemno uspešni Projekt Kaštelir. Večdnevno dogajanje je svoj vrhunec doživelo v nedeljo 20.junija zvečer, ko smo na vrhu Gledanice z gledališko-glasbeno predstavo, kresom in prazgodovinsko večerjo nazdravili kresni noči, Štanjelu in Projektu Kaštelir. Z zaključkom projekta je Štanjel dobil veliko novih turističnih produktov, ki jih bomo v nadaljevanju naše zgodbe z veseljem predajali naprej našim obiskovalcem. 

V juniju je Štanjel obiskala tudi popularna slovenska glasba. V sklopu Grajskih večerov 2021 so grajsko dvorišče obiskali Ditka in Feri Lainšček, Prifarski muzikanti in kasneje v avgustu tudi Nina Pušlar, v sklopu praznovanja dvajsete obletnice Pihalnega orkestra Komen, pa so mladi komenski glasbeniki na svojem koncertu gostili legendarnega Vlada Kreslina.

Letošnje poletje je bilo na destinaciji Krasa in Brkinov tudi v znamenju akcije KrasPass Gourmet, ki je pod svoje okrilje združila gostince, vinarje, predelovalce mesnin, kraško-brkinska čudesa in ostale ponudnike na Krasu in v Brkinih. Z enotno ponudbo smo obiskovalcem ponudili celovito doživljanje destinacije ter ponudnike povezali v enotnem nastopu na trgu. Poleg tega smo obiskovalcem omogočili, da s seboj vzamejo tudi delček Krasa in Brkinov ter se tako tudi doma spominjajo na svoja doživetja pri gostoljubnih domačinih v naših krajih.

V Štanjelu pa imamo po novem tudi večji obisk družin z otroki. Zares smo veseli, da so se nam v Štanjelu pridružili škrati, ki z svojo doživljajsko potjo med borovci in kraško gmajno, medse vabijo otroke k odkrivanju kraških skrivnosti ter iskanju kraških pečatov. Škratji Kras je doživetje za otroke od 5. do 12. leta starosti, zanimivo tudi za odrasle. Celovito pa je doživetje takrat, ko otroci poznajo izvirno zgodbo Škratje s Krasa, ki je zapisana v slikanici Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha. Škratji Kras je trajna obogatitev turistične, pohodne in kulturno-umetnostne ponudbe Krasa, namenjena je predvsem družinam, šolam in vrtcem. Doživetje obiskovalcem razkrije marsikatero kraško skrivnost ter skrite kotičke prelepega starodavnega Štanjela. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, zanjo bodo družine potrebovale približno 2 uri in pol, seveda pa se lahko raziskovanje kraških skrivnosti in uživanje v lepotah Krasa hitro tudi podaljša. Na pot se podate s pomočjo beležke, ki jo dobite v Turistično informacijskem centru Štanjel ali pa v Baru Zoro, na koncu pa vas v TIC-u čaka tudi nagrada za opravljeno pot. Zato še posebej vabimo otroke iz Občine Komen naj pridejo v Štanjel med škrate in z njimi odkrivajo skrivnosti domačega sveta. Tako bo vstop v novo šolsko leto še zanimivejši in poln novih doživetij.

Zagotovo pa je bil za mlade izjemno zanimiv začetek letošnjega julija, vsaj za tiste, ki so se udeležili prve izvedbe počitniškega tabora Art Štanjel 2021.  Štiridnevni počitniški tabor ustvarjalnih delavnic je mladim ponujal likovne in plesne delavnice pod vodstvom odličnih mentorjev, ki jih je na koncu obogatila še skupna razstava vseh sodelujočih.

Poletje je Štanjelu prineslo tudi odprtje Vinoteke v Gradu Štanjel, kjer je mogoče ob koncih tedna degustirati več kot 100 kraških vin ob kraških lokalnih dobrotah. Vinoteka  je odprta vsak petek, soboto in nedeljo od 12h do 18h, uživate pa lahko v treh degustacijskih menijih. Poleg Vinoteke lahko obiščete tudi Turistično informacijski center Štanjel, kjer vas čaka obogatena turistična ponudba Krasa in Brkinov in kjer lahko v Kraški trgovinici najdete tudi nekaj za svojo dušo.

Sporočilo za javnost.pdf

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje