Za medije
10. jun 2020

Na Krasu celo poletje KrasPass degustacije in doživetja

Več kot 40 vinarjev, gostincev in kmetij se povezuje v gastronomsko družino in vabi k okušanju vsak dan v tednu

V veliko gastronomsko družino KrasPass gourmet se je povezalo več kot 40 priznanih ponudnikov kraških vin, na burji sušenih mesnin, tipičnih kraških jedi in izdelkov. Celo poletje bo v znamenju gurmanskega uživanja za mizami in v vinskih hramih, vsak dan ob 11h, 16h in 18h, ko bo mogoče rezervirati krajšo degustacijo kraških vin s prigrizki, okušanje sušenih mesnin ali enourno gourmet doživetje po enotnih cenah od 12 do 24 evrov. Urnik je idealen in obiskovalcem Krasa omogoča, da si sestavijo popoln dan degustacij in aktivnih doživetij, zvečer pa se ustavijo še v eni najboljših kraških restavracij ali tradicionalnih gostiln in tam prespijo. Tako boste celo poletje, vse do 31. avgusta obiskovali priznane in nagrajene vinarje, vrhunske kraške chefe, gostince s tradicijo, gostoljubne turistične kmetije in ekološke kmetovalce, del te pisane družine pa so tudi sadjarji, zeliščarji, sirarji in kamnoseki.

Prva velika regijska gastronomska družina v Sloveniji

Prvo veliko regijsko gastronomsko družino v Sloveniji je povezalo pet kraško-brkinskih občin – Sežana, Komen, Divača, Hrpelje Kozina, Miren Kostanjevica – in njihovih lokalnih turističnih organizacij v sodelovanju z Agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa. Degustacije kraških vin, sušenih mesnin in drugih kraških dobrot ter spoznavanje tipičnih kraških tradicij, pridelkov in izdelkov združujejo 4 vrste ponudbe v treh terminih dnevno in po treh enotnih cenah (www.visitkras.info/kraspass). S predhodno najavo lahko člane gastronomske družine KRASPASS GOURMET obiščete vsak dan od 10. junija do 31. avgusta. Izberete lahko krajšo polurno degustacijo, 45-minutno degustacijo z vodenim ogledom ali kamnoseško doživetje, in enourno gourmet degustacijo.

DEGUSTACIJE VRHUNSKIH KRAŠKIH VIN

18 kraških vinarjev, ki vabijo na degustacije, pozna skrivnosti tipičnega terroirja na čelu z rdečo zemljo. V njihovih kleteh, ki so zaradi hrastovih sodov in kamna že same po sebi atrakcija, zorijo vrhunska vina in penine. Pri skoraj vsakem vinarju boste našli opojen teran ali avtohtono staro belo sorto vitovska grganja. Najbolj drzni preizkušajo nove postopke ali zasajajo nove sorte in jim prilagajajo maceracijo. Nekateri tipično podobo vinogradov še zmeraj ustvarjajo s kraškimi latniki. Drugi prisegajo na sonaravno življenje in jim vinograde pomagajo obdelovati kar črede, ki se pasejo na prostem sredi travnikov. Med KrasPass vinarji imajo eni visoke lege in razglede od Alp do Jadrana. Nekateri so izkušeni gostitelji, drugi izjemni pripovedovalci zgodb, tretji vam bodo ponudili vino, ki vam bo zlezlo od grla do srca. Ob okušanju treh ali štirih vzorcev vina bodo vinarji postregli lokalne sire ali sušene mesnine, pri 45-minutni degustaciji bodo razkazali še klet, pri enournem gourmet doživetju pa bodo največja zvezda posebej starana in nagrajena vina.

DOŽIVETJE NA BURJI SUŠENIH KRAŠKIH MESNIN

Kraška burja je stalnica, brez katere Kraševci ne morejo. Suši jim pršute in mesnine, ki so danes vse bolj butični in ekskluzivni. Kar 10 restavracij in 8 turističnih kmetij je del KrasPass gastronomske družine, ki bo celo poletje vabila na spoznavanje in okušanje sušenih mesnin. Vaši gostitelji bodo sami mojstri - butični pršutarji, prvaki ročnega rezanja, vrhunski chefi, ekološki kmetje in drugi. Prav vsi spoštujejo kraško tradicijo in pogosto kot začimbi uporabljajo le poper in morsko sol. Pokušini butičnih mesnin bodo dodali slastne lokalne sire in kozarec vina, pri daljši degustaciji si bodo obiskovalci ogledali posestvo ali hišno skrivnost, pri enournem gourmet doživetju pa bodo na deski posebej ekskluzivne mesnine in siri, ki jih ni mogoče dobiti ali narediti kar tako. Če vas bo v tradicionalnih gostilnah in vrhunskih restavracijah premamil še svež in sezonski jedilnik tipičnih kraških jedi, se lahko vrnete ali podaljšate obisk.

DEGUSTACIJE KRAŠKIH DOBROT IN SADJA

Edinstven spoj mediteranskega in celinskega podnebja ni ugoden le za vinsko trto in mesne dobrote. Siri, zorjeni v kraških jamah, kraška žganja in likerji iz avtohtonih vrst sadja, dišavnice in zelišča, kraški med z zaščiteno geografsko označbo in sadje z najbližjega drevesa, včasih počasi kuhano v slastno marmelado. Vse to čaka na obiskovalce v idiličnem okolju kraških domačij, kjer je poleg krajše degustacije na voljo voden ogled posestva ali predstavitev pridelave. 8 kraških ponudnikov, od čebelarjev do sirarjev, mojstrov marmelade ter zeliščnih in sadjarskih kmetij bo obiskovalce navduševalo s svojimi posebnostmi in pristnimi doživetji.

DOŽIVETJE KRAŠKEGA KAMNA IN IZDELKOV

Lomljenje, rezanje in oblikovanje kamna ima na Krasu tisočletno tradicijo. Okoli večine kraških vasi so manjši kamnolomi, kjer kamnoseki pridobivajo kamen, ki ga z izjemnim občutkom za detajle oblikujejo v uporabne ali okrasne izdelke. Kamnoseške mojstrovine so tudi eden ključnih elementov tipične kraške arhitekture. Kraški vinarji imajo kamnite umivalnike, nekateri gostinci kamnite pladnje, krožnike ali sklede, v kakšni sirni kleti pa boste našli celo kamnit sir. Pravega značaja Krasa skoraj ni mogoče začutiti brez obiska delavnice kamnoseškega mojstra. V krajšem ali daljšem kamnoseškem doživetju bodo obiskovalci spoznali sodobno oblikovanje kamna, si ustvarili unikaten izdelek in nazdravili še v sosednjem vinotoču.

DOŽIVITE KRASPASS GOURMET POLETJE OD 10. JUNIJA DO 31. AVGUSTA

Velika regijska gastronomska družina je pripravljena na gourmet poletje. S Slovenijo in svetom bo s ponosom delila vrhunske kraške okuse v vsej njihovi polnosti. Več kot 40 vinarjev, gostincev, turističnih kmetij in predelovalcev se je povezalo v enotno ponudbo in urnik za individualne obiskovalce in manjše skupine. Dobrodošli na Krasu, v žlahtnem svetu okusov in doživetij.

Več informacij in rezervacije: spletno stran www.visitkras.info/kraspass

Sporočilo za medije (.doc)
Slikovno gradivo (.zip)

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "Kamen in kulinarika"  in je sofinancirana iz sredstev EKSRP, podukrep 19.2. "Podpora za izvajanje operacije v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost".

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje