Za medije
9. jun 2022

Grad Štanjel prejemnik arhitekturne nagrade OHS AWARD 2022

Grad Štanjel je prejemnik nagrade OHS Award 2022 za najboljši projekt v kategoriji javni objekti na festivalu Odprte hiše Slovenije po mnenju splošne javnosti.

V torek, 7. junija 2022, se je v Ljubljani odvil zaključni dogodek arhitekturnega festivala Odprte hiše Slovenije 2022 s slavnostno podelitvijo nagrad OHS Award 2022 za najboljše objekte in prostorske ureditve po mnenju splošne javnosti.

Grad Štanjel je z njegovo notranjostjo severozahodnega spodnjega palacija izmed skoraj 60 nominiranih objektov in prostorskih ureditev v Sloveniji, ki jih je strokovna žirija izbrala, da se predstavijo na 13. festivalu Odprte hiše Slovenije, prejel nagrado v kategoriji javni objekti po mnenju splošne javnosti. 

Pripravo projektne dokumentacije za obnovo notranjosti severozahodnega dela spodnjega palacija je občina Komen zaupala podjetju Projekt d.d.. Arhitektki Teja Savelli in Tinkara Kodelja, ki sta skupaj s sodelavci skrbeli za arhitekturo in interier, pravita: »Projekt obnove gradu Štanjel je zajemal obnovo notranjosti severozahodnega spodnjega palacija. Glavno vodilo ideje je bilo jasno predstaviti prvotne kvalitetne strukture, ločeno od dodanih novih elementov. Po predhodni obnovi zunanjega ovoja smo v tej fazi izvedli rekonstrukcijo notranjosti objekta, vključno z notranjo opremo, kar je dodalo nove vsebine in omogočilo ponovno uporabo objekta, ki je bil dalj časa degradiran. Prejeta nagrada nam vsekakor pomeni motivacijo za nadaljnje delo in z veseljem pričakujemo, da se bodo uresničile tudi ostale faze prenove Gradu Štanjel.«

Strokovna žirija festivala OHS 2022 je prenovo gradu Štanjel, skupaj z drugimi objekti uvrstila na festival kot primer kakovostne arhitekture, ki navdihuje in spodbuja boljše življenje ter trajnostni razvoj. Obiskovalci so si lahko grad pod strokovnim vodstvom arhitektov in lastnika ogledali v nedeljo, 29. maja 2022.

Župan občine Komen, mag. Erik Modic: »Štanjel je slovenski arhitekturni spomenik, ki s srednjeveškim naseljem ter mojstrovinami arhitekta Maksa Fabianija iz 20. stoletja, upravičuje ime Biser Krasa. Prejeta nagrada OHS Award 2022 pa potrjuje naša skupna prizadevanja pri ohranjanju te izjemne kulturne dediščine ter njenem vključevanju v današnji, sodoben čas.«

Nagrado v kategoriji javnih objektov je prejela tudi Knjižnica Damirja Feigla – Narodna in študijska knjižnica v Gorici.

Več o festivalu Odprte hiše Slovenije

Festival Odprte hiše Slovenije je edini arhitekturni festival v Sloveniji, ki že trinajsto leto zapored ponuja pester izbor novih, prenovljenih in drugih zanimivih stavb, ki si jih obiskovalci lahko brezplačno ogledajo pod strokovnim vodstvom arhitektov.

Poslanstvo festivala Odprte hiše Slovenije je približevanje dobre arhitekture in pomena kakovostno grajenega prostora najširši javnosti. Z letošnjo temo festivala »Arhitektura v novi realnosti« so organizatorji OHS želeli spodbuditi dialog v vlogi in pomenu arhitekture v času družbenih in okoljskih sprememb. Brezplačni ogledi so se odvili med 27. in 29. majem 2022.

OHS Award je prva slovenska nagrada javnosti za realizirane arhitekturne dosežke avtorjem, lastnikom in izvajalcem. Nominirani so bili vsi projekti, ki jih je strokovna žirija uvrstila v letni program festivala. Nagrade OHS Award izjemoma ne podeljuje stroka, temveč javnost, s čimer odseva svoje mnenje o slovenski arhitekturni produkciji in z njo vzpostavlja dialog.

Medijsko sporočilo organizatorja festivala Odprte hiše Slovenije.


Dodatne informacije: 

Erik Modic, župan občine Komen
T: +386 31 362 851 
E: erik.modic@komen.si

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje