Prireditve
Viteška dvorana, Grad Štanjel, 
12. jul 2024, 20.00

Projekcija filma Matjaža Žbontarja: Arhitekt Maks Fabiani

Film
V igrano dokumentarnem filmu bomo predstaviti Maksa Fabianija, rojenega v Kobdilju in tudi župana Štanjela, v svetu bolj znanega kot arhitekta avstro-ogrske monarhije - kot človeka, vezanega na rodni kraj in domačo kraško pokrajino.

Fabiani je bil mislec in izumitelj, doktor tehničnih ved in profesor na dunajski Politehniki, arhitekt in urbanist mednarodne veljave. Svoje velike arhitekturne in urbanistične zamisli je uresničil na Dunaju, v Ljubljani, Trstu, Gorici in drugih evropskih mestih. Z mogočnimi stavbami in širokopoteznimi zasnovami mest je sledil duhu tedanjega časa in dal svoj prispevek k razvoju evropske arhitekture in urbanizma.

Leta 1917, ob koncu prve svetovne vojne, je na višku svoje akademske kariere zapustil svetovljanski Dunaj in se vrnil domov v rodni Kobdilj na Krasu in v Gorico.  Tu se je z vsemi svojimi močmi in znanjem posvetil reševanju problemov povojne obnove dežele, izdeloval urbanistične in regulacijske načrte za rekonstrukcijo krajev in vasi na Goriškem in Krasu ter projektiral prenovo v vojni porušenih stavb. Na primorskem, na Krasu in v Posočju je izdelal urbanistične načrte za 92 vasi in mestec, ki so bile izvedene deloma ali v celoti.

Dokumentarni film, Slovenija, 2023, 59 min.

Scenarij in režija: Matjaž Žbontar

Pripovedovalci: prof. Janez Koželj, arh. Dimitri Waltritsch, arh. Vladimir Vremec, dr. Jože Šterk

Po filmu bo pogovor z režiserjem Matjažem Žbontarjem.

Vstop prost.

Ostale prireditve

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje