Novice
22. mar 2023

Tuj diplomatski zbor v Štanjelu ob svetovnem dnevu vode

Ob svetovnem dnevu vode sta občina Komen in ORA Krasa in Brkinov gostili dogodek Ministrstva za zunanje in evropske zadeve »Business to Diplomacy« z naslovom »Svetovni dan vode 2023 – Pospeševanje sprememb«, od New Yorka do Štanjela.

Dogodek na Gradu Štanjel so z uvodnimi nagovori otvorili državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar in župan občine Komen mag. Erik Modic. Državni sekretar Žbogar je predstavil Slovenijo, ki je bogata z vodnimi viri in ima dobro strokovno znanje na področju celostnega upravljanja z vodami ter je pravico do pitne vode zapisala v svojo ustavo. Župan Modic pa je izpostavil pomen vode na Krasu ter kako so Kraševci že skozi stoletja znali trajnostno upravljati s to dobrino.

Izjemen dokaz trajnostnega upravljanja z vodo na Krasu pa predstavlja tudi tehnična dediščina Ferrarijevega vrta in njegov vodovodni sistem, ki ga je zasnoval arhitekt in urbanist Maks Fabiani. Tuji diplomati so se v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov seznanili z izjemno kulturno dediščino vrta, gradu ter celotnega naselja Štanjel. Dan v biseru Krasa so jim obogatili tudi lokalni ponudniki, ki so se predstavili na stojnicah ter v svojih galerijah in trgovinah.

Vzporedno z dogodkov v Štanjelu je v New Yorku potekala Mednarodna vodna konferenca Organizacije združenih narodov (OZN), na katerih je slovenska stališča predstavila ministrica Tanja Fajon.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje