Novice
Viteška dvorana, 
16. nov 2023

Projekt Agrotur+ otvorili z Akademijo terana

V avgustu smo v okviru Programa Interreg Italija-Slovenija 2023-2027 začeli s projektom AGROTUR+, ki predstavlja kapitalizacijo več kot desetletje kontinuiranih aktivnostih projektov Agrotur in Agrotur II. S projektom želimo prispevati k varstvu kraške dediščine, ohranjanju poseljenosti in zmanjševanju dnevnih migracij na čezmejnem Krasu. V projektu, katerega vodilni partner je Kmetijski inštitut Slovenije, sodelujeta še slovenska partnerja ORA Krasa in Brkinov in Univerza v Novi Gorici ter italijanski partnerji Univerza v Trstu ter združenji GAL Carso/LAS Krasa in CESCOT Veneto iz Benečije.  

V četrtek, 9. novembra smo v okviru projekta, na gradu Štanjel, izvedli Akademijo terana, ki se je osredotočila na kraško prehrano in njenim vplivom na zdravje ljudi. Dogodek smo začeli s strokovnim posvetom, kjer so raziskovalci Kmetijskega inštituta Slovenije in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani predstavili vpliv zmernega uživanja vina na zdravje ljudi, ali si Kraški pršut zasluži mesto v zdravi prehrani ter kakšne so značilnosti Refoška in Terana pri letniku 2023. Predstavljena sta bila tudi Kraški brinjevec in Kraški med. Posvetu je sledila vodena degustacijska delavnica t.i. »foodlab,« v okviru katere so imeli udeleženci s spoznavanjem in degustacijo vin iz slovenske in italijanske strani Krasa vinificiranih na različne načine, priložnost odkrivati raznolikost in kompleksnost, ki jo ponuja teran. 

Poleg organizacije čezmejnih dogodkov, ORA Krasa in Brkinov d.o.o. skupaj s partnerjem projekta GAL Carso/LAS Krasa, krepi sodelovanje na področju čezmejnega turizma še z nadgradnjo digitalnih vsebin in orodij, posebno pozornost pa namenjamo ranljivi skupini – gibalno oviranim osebam, preverili bomo dostopnost turističnih objektov za omenjeno skupino in pridobljene informacije predstavili preko različnih komunikacijskih orodij. Pri snovanju in izvedbi projektnih aktivnosti ima izjemno vlogo Združenje konzorcij kraških pridelovalcev terana ter Vinakras Sežana, ki sta tudi pridružena partnerja projekta.     

Besedilo: Ana Hrast za ORA Krasa in Brkinov d.o.o.  

Fotografija: Ana Hrast 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje