Novice
27. maj 2023

O rodbini Cobenzel tudi doma, na gradu Štanjel

V petek, 19. maja 2023 smo na štanjelskem gradu gostili pogovorni večer o rodbini Cobenzel, prvotnih lastnikih in prebivalcih gradu. Rodbina naj bi izhajala iz premožne kmečke družine iz Velikega dola, od koder so se preselili v Štanjel, tam zgradili grad in obzidje ter sodelovali pri obrambi vasi.

Tekom večera smo izvedeli marsikaj novega in zanimivega, med drugim tudi to, da Štanjel nikoli ni bila vas, ne trg, ne kraj in ne mesto, temveč tabor. Ima vse elemente tega tipa naselja, njegovi prebivalci so se ukvarjali tudi z neagrarnimi ’meščanskimi’ dejavnostmi, kot sta obrt in trgovina, reprezentančne stavbe v strnjenem naselju pa pričajo o tem, da ne gre za navadno vas. Vzpon rodbine Cobenzel v evropskem prostoru je začel Hans (Ivan, Janez) Cobenzl, sin Krištofa Cobenzla, ki je s svojim bratom Tomažem prvi dokazljivi vir rodbine. Janez je bil inteligenten fantič, šolal se je v Rimu pri jezuitih in se počasi vzpenjal po družbeni lestvici, vse do cesarskega poslanca v Rimu in v Moskvi. V Rusiji mu je pri komunikaciji nabiranju točk pri prvem ruskem carju Ivanu IV (Groznem) zelo pomagalo njegovo znanje slovenskega jezika. Tako so tudi njegovi potomci nadaljevali z visokimi funkcijami, preko deželnih glavarjev, cerkvenih dostojanstvenikov do cesarskih tajnih svetnikov. Poleg štanjelskega gradu je rodbina imela v lasti tudi dvorec Lože pri Vipavi, grad Predjama ter veliko posestva, mimo Logatca in Ribnice vse do tedanje Kranjske.

Jeseni preteklega leta je izšla obsežna monografija o grofih Cobenzlih, napisana je v italijanskem jeziku in jo je mogoče kupiti v knjigarnah v Trstu in Gorici. V pogovoru s sourednikom knjige, mag. Alessiom Stasijem in avtorji nekaterih člankov (dr. Robertom Devetakom in dr. Vojkom Pavlinom) smo debatirali o vlogi rodbine pri razumevanju kulturne zgodovine Štanjela, celotnega Krasa in  okoliških vasi na Goriškem. Izvedeli smo, kako je rodbina delovala v prostoru, ki še ni bil razdeljen z državnimi, kulturnimi in simbolnimi mejami oziroma v času novega veka, ki ga zaznamujejo meje plemiških rodbin in fevdalnih posebnosti. Večer sta povezovala dr. Jasna Fakin Bajec in Valentin Medvešček. 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje