Novice
18. maj 2023

Minister za kohezijo in regionalni razvoj ter minister Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, na Gradu Štanjel, podprla vzpostavitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Kras Carso

V sredo, 10. maja 2023, smo na Gradu Štanjel gostili ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandra Jevška ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona, ki sta se sestala s predstavniki krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja ter Kmečke zveze.

Glavna tema pogovorov je bila vključenost slovenske narodne manjšine v Italiji v čezmejne programe ter vzpostavitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras Carso, katerega vodilni partner je ORA Krasa in Brkinov.

Goste smo najprej pogostili v Vinoteki Grad Štanjel, ki je rezultat čezmejnega Interreg program Slovenija – Italija. Srečanje se je nadaljevalo v večnamenski Viteški dvorani.

Ministra Jevšek in Arčon sta podprla čim hitrejšo vzpostavitev EZTS Kras Carso, ki bi bil skupen organ upravljanja območja matičnega Krasa oziroma Geoparka Krasa. Poudarila sta, da je za Slovenijo strateškega pomena, da je sedež tega organa v Sloveniji.

"Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje bo imelo ključno vlogo pri sodelovanju na področjih skupnega čezmejnega interesa, kot so denimo civilna zaščita, mobilnost, zdravstvo," je dejal minister Jevšek. Minister Arčon pa je ponudil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri ustanavljanju Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje GO: "Ta pot je prehojena, zato lahko nudim vso pomoč pri ustanovitvi tovrstne institucije, ki je res zelo dragocena za obmejni prostor".

Predstavniki Slovencev v Italiji so predstavili delovanje projektne pisarne, ki deluje pod okriljem Slovenskega deželnega gospodarskega združenja s finančno podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje