Za medije
17. avg 2021

Projekt Vrtovi Krasa - ODOBREN

Območje Krasa se ponaša z izjemno naravno dediščino, ki v povezavi s kulturnim bogastvom ustvarja podobo edinstvene krajine. Tu se namreč jasno odraža preplet naravnih procesov in človekovega delovanja, ki so do danes ustvarili prostor svetovno znanih fenomenov. A ob tem gre izpostaviti dejstvo, da se ob edinstvenem podzemnem svetu, površinskih geomorfoloških pojavih, bogati biotski raznovrstnosti in pokrajini, prepleteni s kulturnimi elementi, na Krasu pojavljajo tudi »vrtovi«, kot pomembni pričevalci zgodovinske, krajinske, arhitekturne in tudi naravne dediščine.

Kras, kljub svoji razmeroma majhni površini, premore namreč kar tri najpomembnejše vrtove (Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso, Ferrarijev vrt v Štanjelu ter Vrt Ville Fabiani v Kobdilju), ki so zaščiteni kot vrtno-arhitekturna (nepremična kulturna) dediščina, v celoti ali s posameznimi elementi kot naravni in/ali kulturni spomenik lokalnega pomena, sežanski vrt pa celo kot naravna vrednota državnega pomena.

Poleg navedenih historičnih vrtov, pa sta na Krasu še dva, ki v nasprotju s prvimi tremi veljaki, predstavljata naravno in kulturno dediščino kraške »gmajne«, in sicer Pepin kraški vrt na Bunčetovi domačiji v Dutovljah ter Zeliščni vrt Domačije Beljavi v Kačičah.

In ravno zato, ker so ti vrtovi sicer dobro poznani, a nikoli zares obravnavani kot izjemnost in nepogrešljiv del naravnega in kulturnega bogastva kraškega prostora, smo partnerji projekta (KSP d.d. Sežana, Občina Sežana, Občina Komen, ORA Krasa in Brkinov, Zavod Fabiani, Zavod Krasna in Mladinski dom Ocizla), kot lastniki in/ali upravljavci omenjenih vrtov prepoznali nujo, da le-te povežemo pod skupnim imenom »Vrtovi Krasa« ter s pomočjo istoimenskega projekta, ki smo ga prijavili v okviru II. Javnega poziva LAS Krasa in Brkinov, opozorimo na njihovo izjemno pomembno sporočilno vrednost.

V zasledovanju navedenega cilja, projekt Vrtovi Krasa – ohranjanje narave in krepitev zavesti o njenem pomenu, financiran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ki se je začel izvajati v začetku julija letošnjega leta in bo trajal do julija 2022, tako združuje skrbno izbrane, inovativno naravnane in v smiselnem sosledju določene aktivnosti. Z izvedbo le-teh bodo omenjeni vrtovi najprej vsebinsko nadgrajeni, pri čemer bo:

  • Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso nadgrajen s steklenimi panoji velikega formata, ki bodo (nameščeni na degradiranih zidovih treh izbranih lokacij) prikazovali črno-bele fotografije vrta iz leta 1900 ter spremljajoče opise o vrtu iz tedanjega časa,
  • Pepin kraški vrt na Bunčetovi domačiji v Dutovljah nadgrajen z umestitvijo vrtne grede »Pepine sveže dobrote«, sodobno oblikovane ptičje krmilnice, označevalnih tablic za didaktično doživljanje kraške »gmajne« in vklesanjem pastirskih igric na kamnito mizo ter
  • Ferrarijev vrt v Štanjelu nadgrajen s premičnimi slikovnimi tablicami za prikaz izvornih podob vrtne ureditve ter učinkovitejši prikaz pomena, ki ga je vrt nekoč imel na svojo neposredno okolico,
  • Zeliščni vrt Domačije Belajevi v Kačičah nadgrajen z izvedbo stenskih zeliščnih ometov v zeliščni sobi skednja domačije, ki bodo kot pilotni primer izdelani na osnovi v projektu izvedenih raziskav o tehnikah prekrivanja konstrukcijsko različnih površin z uporabo naravnih pigmentov, različnih tekstur in apna.

Tako nadgrajeni vrtovi bodo nato povezani v skupni, medpartnersko razviti, produkt, ki bo obiskovalcem Krasa, lokalnemu prebivalstvu in drugim deležnikom omenjene vrtove odstiral na povsem drugačen, doživljajski način in kateri bo predstavljen s pomočjo skupne, v okviru projekta oblikovane, celostne grafične podobe, skupnega videa, nadgrajenih spletnih strani, oblikovane in natisnjene zgibanke ter vsebinsko pestrih dogodkov, ki se bodo v vseh vrtovih odvijali spomladi 2022 (dogodek »Vonj po Krasu« v Botaničnem vrtu Sežana, »Zeliščni dan« na Pepinem kraškem vrtu v Dutovljah, dogodek »Rožni vrtovi« za lepše življenje v Vrtu Ville Fabiani v Kobdilju, dogodek »Kraški vrt« v Mladinskem domu v Ocizli ipd.).

S pomočjo odobrenega projekta bodo v medpartnersko mrežo vključeni »Vrtovi Krasa« vendar pridobili zasluženo veljavo, opozorili na svojo neprecenljivo vrednost ter nenazadnje, s spodbujanjem novih pristopov, opozorili na potrebo po ohranjanju narave, kulturne dediščine in okolja.

Projekt »Vrtovi Krasa – ohranjanje narave in krepitev zavesti o njenem pomenu« je financiran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, njegovi partnerji pa so KSP d.d. Sežana kot vodilni parter ter Občina Sežana, Občina Komen, ORA Krasa in Brkinov, Zavod Fabiani - Zavod za ohranitev in razvoj kulturne in naravne dediščine Domačije Fabiani v Kobdilju, Poslovni in organizacijski center Krasna, Andrejka Cerkvenik s.p. ter Mladinski dom, Jana Jurič s.p..

Sporočilo za javnost.pdf

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje