Za medije
7. dec 2021

Destinacija Kras in Brkini prejemnik zlatega znaka trajnostnega turizma Slovenia Green Destination Gold

Kras in Brkini, 7. 12. 2021 – Destinacija Kras in Brkini prejemnik zlatega znaka trajnostnega turizma Slovenia Green Destination Gold

Štiri kraško-brkinske občine (Občine Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozina) so letos stopile na pot celovitega razvoja turizma z eno destinacijsko organizacijo ORA Krasa in Brkinov d. o. o., skupno Strategijo razvoja in trženja turizma v turistični destinaciji Kras in Brkini 2022 – 2028 ter skupno prijavo v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST). S tem se pridružujejo uspešni trajnostni zgodbi Slovenije, ki odmeva v mednarodnem prostoru.

Slovenija se je že pred leti zavezala, da bo razvila sistem oziroma nacionalno turistično certifikacijsko shemo, ki bo pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združila vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponujala konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja po evropskih (ETIS) in globalnih (GSTC) merilih, skozi znamko SLOVENIA GREEN pa to zeleno delovanje tudi promovirala.

Vse štiri občine so vsaka zase leta 2017 vstopile v ZSST, katere namen je s praktičnim in učinkovitim orodjem uvajati in pospeševati trajnostne poslovne modele v slovenski turizem ter krepiti osnovo za trženje zelene ponudbe. Občine so samostojno izvedle vse postopke priprave vloge ter v letu 2018 ter prejele – vsaka zase - znake ZSST (Občina Divača bronast znak, Občina Hrpelje – Kozina srebrn znak, Občina Komen zlat znak in Občina Sežana bronast znak).  V letu 2020 so sprejele odločitev o prenosu del in nalog s področja turizma iz občin na ORO, preoblikovanju ORE, odločitev o pripravi skupne Strategije razvoja in trženja turizma v turistični destinaciji Kras – Brkini 2022-2028, ter se tudi odločile, da po treh letih obnovijo svoje trajnostne znake na način, da pridobijo skupen trajnostni znak.

S skupnim vstopom v ZSST se je destinacija ponovno zavezala, da bo spodbujala trajnostno delovanje, združevala trajnostna prizadevanja ter promovirala lokalni značaj in zelene zgodbe. Pomemben element promocije lokalnega značaja in zelenih zgodb, je tudi spodbujanje ponudnikov za pridobitev znaka Zelena Slovenija, ki ga pridobijo turistični ponudniki (npr. tisti, ki predhodno pridobijo enega od okoljskih znakov za ponudnike, ki jih priznava ZSST (EU Green Key, marjetica, EMAS, Green Globe, Bio Hotels, Travelife idr.), zato so se občine zavezale k izvajanju izobraževanj in usposabljanj s področja trajnostnega razvoja za turistične ponudnike. Sedaj ima v destinaciji kar šest ponudnikov vsaj enega od trajnostnih znakov, pred tremi leti le en ponudnik:

Trajnostni znak ima tudi Park škocjanske jame in sicer Slovenia Green Park. Destinacija je skupen zlati znak prejele na podlagi ocen, ki so jih dobile z izpolnjevanjem določenih pogojev po 100-ih kriterijih s šestih različnih področij: narava, okolje, kulturna dediščina, skupnost in varnost ter turizem in poslovanje.

Destinacija je 6. 12. 2021 prejela v 6 kategorijah povprečno oceno 8,8, pri čemer je prag 8,1 presegla tako v kategoriji Destinacijski management kot Poslovanje turističnih podjetij. Najmočnejša je destinacija na področju varovanja narave (ocena 10), odlična pa tudi pri sodelovanju z lokalno skupnostjo (9,4), vključevanju podjetij v zeleno zgodbo (9,4) in ohranjanju kulture (9,2). Šibkejše, a še vedno dobro (8,1) je področje destinacijskega managementa, kjer destinacijo čaka še nekaj dela v zvezi s strategijo (v potrjevanju na občinskih svetih) ter internim in javnim poročanjem. Najslabšo oceno destinacija dosega na področju varovanja okolja (7,0), kjer lahko aktivnosti okrepi na področju podnebnih sprememb, merjenja ogljičnega odtisa in zmanjševanja rabe fosilnih goriv, v sodelovanju z javnimi komunalnimi podjetji pa tudi na področju ravnanja z odpadnimi vodami in ravnanja z odpadki.

Katja Kralj, zeleni koordinator: »Zelena ekipa je z oceno zelo zadovoljna, saj je to tudi nagrada za vložen trud in delo pri izvedbi tega projekta. Zavedamo se, da so visoke ocene hkrati tudi odgovornost, da se ocene ohranijo na tem visokem nivoju in da se po možnosti v konkretnih primerih še izboljšajo. Destinacija bo v 6 mesecih od prejema ocene pripravila tudi akcijski načrt za izboljšanje stanja na področjih, kjer so bile podane s strani ocenjevalcev pripombe in priporočila. Prejeti Zeleni znak nam je obenem vodilo za nadaljnji trajnostni razvoj. Skupna strategija razvoja in trženja turizma v destinaciji je pravkar v gradivih za občinske svete vseh štirih občin in v njej je akcijski plan, ki bo turizem Krasa in Brkinov ponesel tja, kjer si ga vsi želimo: uspešna zgodba turizma v prostoru z izjemno kulturno in naravno dediščino in edinstvenimi ponudniki«.

Izpeljavo postopka je koordinirala Zelena ekipa vseh štirih občin v sodelovanju s turističnim gospodarstvom ter s pomočjo Inštituta za odgovorni turizem ROS.Turist.

Celotna novica objavljena na www.visitkras.info


Katja Kralj

Strokovna vodja destinacije Kras in Brkini (zeleni koordinator),

T: 051 674 888

E: katja@visitkras.info

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje