Sinovi burje

Razstava je v Fabianijevi dvorani na ogled do septembra 2021.

Sinovi burje je razstava o kraškem ovčarju ali kraševcu, edini slovenski avtohtoni pasmi psa. Razstava vključuje slike, artefakte, fotografije, kot tudi predmete, povezane z zgodovino kraškega ovčarja. Avtor razstave je akademski slikar Blaž Vehovar, ki je tudi predsednik Kluba kraških ovčarjev Slovenije.

Kraševca prvi omenjena že Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske in leta 1689 o njem zapiše, da gre za močnega pastirskega psa, ki lahko volku pošteno strese kožu Zgolj neomajni volji in smelosti posameznih kinologov se gre zahvaliti, da lahko danes ponosno predstavljamo kraškega ovčarja kot edino avtohtono slovensko pasmo psov, ki jo tudi uradno priznava Mednarodna kinološka zveza (FCI).

Vsebina razstave dopolnjuje tako monografijo Kraški ovčarji - sinovi burje (izdano leta 2017) kot tudi celovečerni dokumentarni film Sinovi burje, ki je bil premierno predstavljen v Štanjelu 6. junija 2021.

Razstava je v Fabianijevi dvorani na ogled do septembra 2021.

Urnik

Galerijo Lojzeta Spacala si lahko ogledate v času odprtja Informacijskega centra Štanjel.

Načrtuj svoj dan v Štanjelu

Za informacije, ponudbe in rezervacije nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

TIC Štanjel
Štanjel 1a, 6222 Štanjel (Prikaži na zemljevidu)
05 7691 056
Nazaj
Ostala ponudba, ki bi vas mogoče zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se