Razstava Šivilja v vaškem življenju in na rdeči preprogi

Grad Štanjel, Fabianijeva dvorana

Razstava je na ogled do novembra 2020.

Razstava je nastala kot preplet ustvarjanja oblačil v dveh obdobjih. Avtorica Sonja Ščuka je idejo za postavitev dobila, ko je v tetini omari našla oblačila vaške šivilje z Volčjega Grada, Marije Jurca. Da bi razstavi dodala pridih sodobnosti, je k sodelovanju povabila priznano stilistko Tjašo Škapin. Tako je v dvorani mogoče videti po meri in brez kroja sešita oblačila izpred približno petdesetih let in nekaj modernih kreacij.

Marija Jurca se je rodila leta 1923 na Volčjem Gradu in se izučila za krojenje moških oblek in šivanje ženskih oblačil. Izdelovala je srajce, pižame, plašče, spodnje perilo, poročne obleke, duhovniška oblačila in še kaj. Ker ni imela kroja, je oblačila vedno šivala po meri. Delala je tudi brez skic, v mislih si je le ustvarila idejo, kako bo videti končna kreacija.

Tjaša Škapin prihaja iz Kopra, a je otroštvo preživela v Sežani. Od malega si je želela postati modna kreatorka, zato odločitev za vpis na srednjo tekstilno šolo in nato v šolo za modne oblikovalce Elizabete Miniussi v Trstu ni bila težka. Danes dela v lastnem modnem ateljeju na Kozini. Ustvarja ženska oblačila za najrazličnejše priložnosti in jih tudi predstavlja na modnih dogodkih.     

Razstava je na ogled do novembra 2020.

Nazaj
Ostala ponudba, ki bi vas mogoče zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se