Prireditve
Štanjel, 
18. jun 2023, 10.00

Festival Gledanica

Festival
V nedeljo, 18. junija, bo v Štanjelu potekal Festival Gledanica, ki je dobil ime po prazgodovinskem razgledišču na vrhu griča Turn.

Pestro celodnevno dogajanje v Štanjelu vključuje delavnice, vodene oglede Štanjela in zvočne galerije ter predstave, ki bodo ta junijski dan v biseru Krasa naredili poseben in zanimiv.

OD 10. DO 13. URE IN OD 15. DO 18. URE ~ DELAVNICA IZDELOVANJA VENČKOV SV. IVANA

Trg med cerkvijo in grajskim dvoriščem

Kulturno etnološko društvo Venček ohranja staro tradicijo izdelave venčkov Sv. Ivana. Šega temelji na ljudskem verovanju v posebno moč nabranih rastlin. Ljudje so z ljubeznijo pripravili venčke in jih obešali na vrata z namenom, da bodo le-ti hiše vatrovali pred slabim in prinašali dobro. Naučite se te lepe stare kraške šege, ki je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine. 

Izvajalec: Kulturno etnološko društvo Venček iz Štanjela

Število mest je omejeno. Za delavnico je potrebna predhodna rezervacija najkasneje do petka, 16. junija 2023, na e-naslov: info@visitstanjel.si ali na telefon +386 5 769 00 56.

OB 11. URI ~ KRASNI VODEN POHOD PO PRAVLJIČNO - DOŽIVLJAJSKI POTI ŠKRATJI KRAS

Škratji Kras je družinska dogodivščina v Štanjelu na Krasu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. 

Izvajalec: Zavod Škrateljc

OD 14. URE DALJE ~ VODENI OGLEDI ZVOČNE GALERIJE KAMENICA 

Zvočna galerija Kamenica

Kamen ni samo estetski oz. vizualni element, niti ni samo izvor zvoka; je vizualno zvočna sinergija, saj se pri projektu povezujeta kiparstvo in glasbena umetnost ter odpirata nove poti na področju likovne umetnosti in glasbe. Kiparka in tolkalci so raziskovali in veliko časa preživeli v kamnolomih in ateljeju ter iskali zvok kamna. Izsledki so navdušujoči. Zvočna galerija Kamenica je del projekta ZVEN KAMNA, ki je inovativen ter odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti. Hkrati je interakcijski; ob skulpturah so na voljo udarjalke, da lahko obiskovalci sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN. 

Izvajalec: Slovenski tolkalski projekt, Franci Krevh

OB 15. URI ~ PREDSTAVA MOČ KAMNA

Zvočna galerija Kamenica

Moč kamna je zvočna zgodba o ljudeh, ki so živeli z naravo in so verjeli v moč kamnov. Z besedo pripovedovalca in zvokih nenavadnih glasbil se bomo vrnili v čas, ko so v porečjih Idrijce, Soče in okolici živeli po staroverskih običajih. Vsak mladi poslušalec dobi ob prihodu dva prodnika; te uporablja kot glasbilo med samo predstavo in soustvarja glasbo. Ste že slišali, kako zveni kamen ?

Izvajalec: Slovenski tolkalski projekt, Franci Krevh

OD 15. DO 18. URE ~ PLETARSKA DELAVNICA OTIP NARAVE

Grajsko dvorišče

 Vabljeni na pletarsko delavnico Otip narave, ker bomo spoznavali tehnike, tradicijo in veščine iz pletarske dediščine slovenskega prostora. Delavnico vodita Jasmina Klopčič in Janja Smrkolj iz Zavoda Dobra pot.

Izvajalec: Zavod Dobra pot

OD 15. DO 18. URE ~ DELAVNICA IZDELOVANJA STARODAVNIH GLASBIL "PISKAJ IN MUČI"

Grajsko dvorišče

Udeleženci delavnice si boste pod vodstvom mentorja izdelali istrsko ljudsko glasbilo iz trstike 'Nonola ali nunalca'. Še posebej ste vabljene družine z otroki, saj je izdelava glasbila zabavna za vso družino in če si vsak izdela svoje glasbilo, lahko skupaj muzicirate.

Število mest je omejeno. Predprijava ni potrebna. 

Izvajalec: Marino Kranjac, ljudski godec, raziskovalec, animator, pedagog, izdelovalec glasbil, umetnik, ki ustvarja glasbeni svet na temeljih izročila.

OD 15. DO 18. URE ~ DELAVNICA IZDELAVE PRVEGA GLASBILA (BRNIVKA)

Grajsko dvorišče

Brnivka je zvočna igrača, ki so jo uporabljali otroci povsod po Sloveniji. Sestavljena je iz ozke dolge deščice in dolge vrvice, privezane skozi luknjico na ožjem koncu. Brnivko je treba držati za vrvico in jo vrteti v krogu po zraku, kar ji daje močan brneč zvok.

Izvajalec: Slovenski tolkalski projekt, Franci Krevh

OD 15. DO 19. URE~ PREDSTAVITEV LIKOVNIKOV KULTURNEGA DRUŠTVA KRAS

Galerija Kulturnega društva Kras - Štanjel 1,

Člani Kulturnega društva Kras se predstavijo na ulični galeriji v Štanjelu.

Izvajalec: KD Kras

OB 17. URI ~ VODEN OGLED VASI ŠTANJEL - ZGODBE IN VINO SKOZI ZGODOVINO

Start ogleda: trg med cerkvijo in grajskim dvoriščem

Vodnik bo razkril skrivnosti kamnitih ulic in dvorišč, kjer burja prenaša tisočletne zgodbe Krasa. Sprehodimo se po Štanjelu, mimo Kraške hiše, povzpnemo se do Arheološkega parka Gledanica, finalni postanek pa je terasa Štanjela - Ferrarijev vrt, ki ga je Fabiani v 20. in 30. letih 20. stoletja v sklopu prenove Vile Ferrari postavil na evropski zemljevid arhitekturnih presežkov. Ob koncu vodenega ogleda v Vinoteki Grad Štanjel nazdravimo z vrhunskim vinom, ki mu kraška zemlja daje opojnost in ostrino.

Izvajalec: Urban Grmek Masič - ORA Krasa in Brkinov d. o. o. 

Število mest je omejeno. Prijava, najkasneje do petka, 16. junija 2023, na e-naslov: info@visitstanjel.si ali na telefon +386 5 769 00 56.

OB 19. URI ~ KAMIŠIBAJ 

Viteška dvorana

Kamišibaj je Japonsko ulično gledališče, kjer pripovedovalec podaja zgodbo ob slikah. V Sloveniji se je ta način pripovedovanja zgodb v zadnjih letih razširil med odraslimi in tudi mladimi pripovedovalci. 

Izvajalec: Vlasta Markočič

OD 19. DO 20. URE ~ OCENJEVANJE NAJLEPŠIH VENČKOV

Trg med cerkvijo in grajskim dvoriščem

Izvajalec: Kulturno in etnološko društvo Venček iz Štanjela

OB 20. URI ~ TRADICIONALNI OBRED: RAZNOS VENČKOV SV. IVANA PO ŠTANJELU, ODSTRANITEV STARIH VENČKOV IN NJIHOV SEŽIG NA GLEDANICI

Izvajalec: Kulturno in etnološko društvo Venček iz Štanjela

Ostale prireditve

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se
Rezervirajte
doživetje