Novice
Štanjel, 
5. jul 2021

Živahno poletno dogajanje v Štanjelu

Poletje nam je končno prineslo malce sprostitve in normalnega življenja. Oddahnili smo si po epidemični zimi in pomladi, ter optimistično zakorakali v poletni čas.

Poletje je tisti čas, ko Štanjel zažari v polnem sijaju. Med ozke ulice se vračajo obiskovalci, ki s svojim sprehajanjem odkrivajo bogato zgodovino vasi, vračajo pa se tudi prireditve, ki poživijo dogajanje med grajskimi zidovi in ulicami. Letošnji junij nam je tako prinesel Festival Gledanica, ki je hkrati tudi zaključil izjemno uspešni Projekt Kaštelir. Večdnevno dogajanje je svoj vrhunec doživelo v nedeljo 20.junija zvečer, ko smo na vrhu Gledanice z gledališko-glasbeno predstavo, kresom in prazgodovinsko večerjo nazdravili kresni noči in Štanjelu. Z zaključkom projekta Kaštelir je Štanjel dobil veliko novih turističnih produktov, ki jih bomo v nadaljevanju naše zgodbe z veseljem predajali naprej obiskovalcem. 

Letošnje poletje v Štanjelu je tudi v znamenju poletne akcije KrasPass Gourmet, ki pod svoje okrilje združuje gostince, vinarje, predelovalce mesnin, kraško-brkinska čudesa in ostale ponudnike na Krasu. Z enotno ponudbo obiskovalcem nudimo nepozabna doživetja med kraškimi ponudniki. Štanjel vas tako vabi na voden ogled Fabianijev Štanjel, ki se zaključi v Grajžarjevi marendi z degustacijo pršuta in terana. Hkrati pa si lahko v bližnji Grajžarjevi galeriji ogledate razstavo. Vsekakor doživetje, vredno priložnosti.

Med zidove grajskega dvorišča pa vas vabi  tudi Bistro Grad Štanjel, ki vsak petek poleti prireja svoje Lounge večere. Če si želite umirjenega in prijetnega uvoda v poletne vikende, bo grajsko dvorišče z razvajanjem v obliki žive glasbe in svežino poletnih kokteljev pravi naslov za vas.

V Štanjelu se v bližnji prihodnosti nadejamo tudi večji obisk družin z otroki. Zares smo veseli, da so se nam v Štanjelu pridružili škrati, ki z svojo doživljajsko potjo med borovci in kraško gmajno, medse vabijo otroke k odkrivanju kraških skrivnosti ter iskanju kraških pečatov. Škratji Kras je doživetje za otroke od 5. do 12. leta starosti, zanimivo tudi za odrasle. Celovito pa je doživetje takrat, ko otroci poznajo izvirno zgodbo Škratje s Krasa, ki je zapisana v slikanici Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha. Škratji Kras je trajna obogatitev turistične, pohodne in kulturno-umetnostne ponudbe Krasa, namenjena je predvsem družinam, šolam in vrtcem. Otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa, na družinsko dogodivščino, polno navihanih škratovščin in zabave. Doživetje obiskovalcem razkrije marsikatero kraško skrivnost ter skrite kotičke prelepega starodavnega Štanjela. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, zanjo bodo družine potrebovale približno 2 uri in pol, seveda pa se lahko raziskovanje kraških skrivnosti in uživanje v lepotah Krasa hitro tudi podaljša. Na pot se podate s pomočjo beležke, ki jo dobite v Turistično informacijskem centru Štanjel ali pa v Baru Zoro, na koncu pa vas v TIC-u čaka tudi nagrada za opravljeno pot.

Ponosni smo tudi na to, da se v Štanjelu po novem nahaja razstava o Kraškem ovčarju-edini avtohtoni slovenski pasmi psov. V sklopu Dneva Kraškega ovčarja, ki je potekal v začetku junija so jo odprli skupaj z premiero dokumentarnega filma o kraševcu-Sinovi burje.

Še veliko novosti se obeta v Štanjelu, razkrijemo vam jih v bližnji prihodnosti, zagotovo se bo našlo nekaj tudi za vas.

Vabljeni v Štanjel, vabljeni na Kras.

Najdete nas tudi na FB Visit Štanjel in na IG Visit Štanjel

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se